Meer dan duizend Palestijnse gevangenen beginnen hongerstaking

Meer dan duizend Palestijnse gevangenen zijn een hongerstaking begonnen. De hongerstakers eisen betere gevangenisomstandigheden en een einde aan de willekeur van de ‘administratieve detentie’. Ze doen dit onder leiding van Marwan Barghouti (57), veroordeeld tot levenslang voor moord tijdens de Tweede Intifada. Voor het katholieke lid van Fatah en uitvoerend secretaris van de Dienst aan Palestijnse Vluchtelingen van Middle Eastern Churches, prof. Bernard Sabella, is de actie een ‘teken van een gebrek aan politiek perspectief’ en van het stagneren van het internationale politiek proces. Duizenden demonstranten op de Westelijke Jordaanoever zijn voor de ondersteuning van de gevangenen de straat op gegaan.

‘Dag voor de Palestijnse Gevangene’
De datum van de officiële start van de hongerstaking was niet toevallig: 17 april, de ‘Dag voor de Palestijnse Gevangene’, wanneer er gedacht wordt aan vrienden en familieleden in de gevangenissen. Hongerstakingen komen meer voor, maar niet in deze omvang. De demonstratieve actie werd 17 april aangekondigd en begon na weken van voorbereiding met 700 gevangenen, maar het worden er steeds meer.

Barghouti
Barghouti is gisteren in isolatie gezet. Israëli’s beschouwen hem schuldig aan het bloedvergieten tijden de Al-Aqsa Intifada. Palestijnen zien hem als een held en als de potentiële opvolger van Mohammad Abbas, de huidige president van de Palestijnse Nationale Autoriteit.
Barghouti schreef een open brief aan de New York Times, waarin hij de hongerstaking motiveerde als de ‘meest vreedzame vorm van mogelijk verzet’ tegen de ‘willekeurige massale arrestaties en mishandeling van Palestijnse gevangenen’.

Mogelijk al 1300 hongerstakers
Volgens de Israëlische autoriteiten is het aantal deelnemers ongeveer 1187, terwijl Issa Qaraqe, van het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit, zei dat het aantal gevangenen thans 1300 is. De Palestijnse Gevangenen Club (NGO) telt 1500 leden.
De Palestijnse gevangenen – rond 6500 (volgens de Palestijnse bronnen 7000) – vormen een grote bron van spanning met Israël. Er maken 62 vrouwen en 300 minderjarigen deel van uit. De Palestijnen beschouwen hen als politieke gevangenen. Ongeveer 500 worden in ‘administratieve detentie’ gehouden, een instrument waarmee Tel Aviv voor een periode van zes maanden verdachten zomaar kan vasthouden.

Humanitaire eisen
Het doel van het protest is verbeteringen van de detentievoorwaarden, waaronder meer familiebezoek, de installatie van openbare telefoons in detentieblokken. de sluiting van klinieken in gevangenissen waarvoor medische zorg in ziekenhuizen in de plaats moet komen, een einde aan detentie zonder proces en aan de isolatie. Wat de medische condities betreft, eisen de hongerstakers ook de vrijlating van gevangenen met een handicap of chronische ziekten. Daarnaast meldde de Palestijnse tak van de NGO Defence for Children International, dat steeds meer kinderen langere tijd in isolatiecellen verblijven: in 2016 betrof het 25 minderjarigen voor een gemiddelde periode van 16 dagen.

Sabella: internationale gemeenschap moet interveniëren
Prof. Bernard Sabella zei dat de hongerstaking een van de gevolgen is van de huidige politieke situatie. ‘Zonder een politieke oplossing, komt er geen vrede tussen Palestijnen en Israëliërs, wat voor conditie van leven kan een Palestijnse gevangene hebben? Het is een verdrietige en pijnlijke situatie.’
‘De Palestijnse gevangenen eisen betere levensomstandigheden, hun gezinnen zien, dat het aan medische zorg, hygiëne, en basisbehoeften ontbreekt,’ aldus Sabella. ‘Er gaat ook de politieke boodschap van uit dat niemand een visie op de toekomst heeft. Alles staat stil. De internationale gemeenschap en verschillende groepen in Israël moeten hun verantwoordelijk nemen. Er is sprake van ‘disengagement’, de afwezigheid van de internationale gemeenschap die zou moeten interveniëren voor een dialoog.’

Minister Erdan: ‘Ze kregen hun verdiende loon’.
De Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid Gilad Erdan kondigde voor de militaire radio aan dat Israël niet met ‘de demonstranten’ zal onderhandelen: ‘Zij zijn terroristen en moordenaars die kregen hun verdiende loon en we hebben geen reden om met ze te onderhandelen.’
Volgens de Penitentiary Regulation is het weigeren van maaltijden een disciplinair misdrijf dat kan leiden tot intrekking van voorrechten of disciplinaire maatregelen.

Abbas steunt de hongerstaking
President Abbas gaf een verklaring uit ter ondersteuning van de hongerstaking, waarbij hij interventie van de internationale gemeenschap eiste.
De staking wordt ook ondersteund door demonstraties in verschillende steden van de Westelijke Jordaanoever, met name in Ramallah, waar meer dan tweeduizend mensen in de hoofdstraten demonstreerden en zich verzamelden op het Yasser Arafat Plein. De betogers toonden foto’s van Barghouti en van gevangen familieleden. Een aantal demonstranten kondigde aan, dat ze zich bij de staking willen aansluiten.

Bron: http://www.asianews.it/news-en/More-than-a-thousand-Palestinian-prisoners-begin-hunger-strike-40496.html

Zie ook de berichten van Charlotte Silver op de Electronic Intifada:
https://electronicintifada.net/blogs/charlotte-silver/israel-punishes-hunger-strikers-demanding-their-rights

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.