Nieuw kenniscentrum over de Palestijnen en Israël

Een volledig vernieuwd digitaal kenniscentrum over Israël en Palestina. Met inmiddels een kleine honderd artikelen over onderwerpen die belangrijk zijn voor het begrip van wat er is gebeurd in het Palestina van vóór 1948, in de joodse staat vanaf 1948 en in de bezette gebieden. En voor wat er vandaag de dag aan de hand is in de Negev woestijn, in de Jordaanvallei en in Jeruzalem. Wat is de rol van Amerika? Welke rol spelen de zionistische christenen? Wat doet Europa? Het ‘Kenniscentrum Israël/Palestina’ is vanaf donderdag 14 november via de website van docP bereikbaar onder de knop Kenniscentrum.

Een kleine, onafhankelijke redactie heeft de afgelopen maanden aan dit project gewerkt. Artikelen van de voorloper van het Kenniscentrum (de site Jaffadok) werden geïntegreerd, nieuwe artikelen toegevoegd en het uiterlijk van de site volledig vernieuwd. De functionaliteit werd verder verbeterd met speciale aandacht voor de indeling en de zoekstructuur. Bij elk artikel zijn literatuursuggesties gevoegd, citaten met bronvermelding.

De redactie van het Kenniscentrum heeft ambitieuze plannen voor het komende jaar. Het aantal artikelen zal tot 150 worden uitgebreid. Er komen korte levensbeschrijvingen van belangrijke personen, die een positieve dan wel een negatieve rol hebben gespeeld; een voorbeeld vind je hier. In de zeer uitgebreide boekenlijst zullen belangrijke boeken van recensies worden voorzien. De citatenverzameling (hier) zal steeds verder worden uitgebreid. Wij gaan ook ‘inzoomen’: bijvoorbeeld op de 475.000 Palestijnse vluchtelingen in Libanon.

Feiten en achtergrondinformatie, betrouwbaar en controleerbaar, dat is de kern van het Kenniscentrum. Bijvoorbeeld hier de verbijsterende chronologie van wat het ‘vredesproces’ heet of dit artikel over de ‘vlucht’ van de Arabische joden naar Israël. Wij nodigen je uit om alvast eens te navigeren door het Kenniscentrum.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.