Nieuwe leiders; kans op vrede?

 

 

Een van de Palestijnse gevangenen die na onderhandelingen bij een ruil vrij zou kunnen komen is Marwan Barghouti, door sommigen gezien als ‘de Palestijnse Mandela’. (Haaretz)

Hij zou als geen ander de bindende factor kunnen zijn die de Palestijnen, op de Westelijke Jordaanoever én in Gaza,  verenigt en ook bij verkiezingen op een meerderheid zou kunnen rekenen.
Hij zou wel eens Israëls beste kans op vrede kunnen betekenen, mits er ook aan Israëlische zijde een wisseling van de wacht plaatsvindt.

 

Wat de interne Palestijnse politiek betreft, is er geen consensus over wie onmiddellijk en op natuurlijke wijze de teugels zou kunnen overnemen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza met een brede legitimiteit. De enige figuur die over de hele linie steun zou kunnen krijgen van alle facties is Marwan Barghouti, die gevangen zit in Israël.

In alle peilingen die de afgelopen tien jaar zijn gehouden, kreeg Barghouti de meeste steun als leider, waaronder een peiling die vorige week werd gepubliceerd door het Palestinian Center for Policy and Survey Research. Barghouti kreeg gemiddeld 55 procent, rekening houdend met gegevens van zowel de Westelijke Jordaanoever als Gaza. Het is echter twijfelachtig of hij kan worden vrijgelaten (als onderdeel van een deal om de gijzelaars in Gaza vrij te krijgen misschien) en kan worden voorbereid op een leidinggevende functie.

 

 

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.