Nieuwsbrief Tent of Nations september 2017

Lees hieronder de nieuwsbrief van de Tent of Nations. Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem. Ondanks de moeilijke omstandigheden en de voortdurende dreiging van landonteigening, zet de familie Nassar zich op een geweldloze en zeer creatieve manier in onder het motto “Wij weigeren vijanden te zijn”.

Goede vrienden,

In deze nieuwsbrief willen we jullie graag een update geven over de ontwikkelingen bij Tent of Nations Bethlehem. Er zijn veel zorgen, er is tegenslag, maar er is ook vrolijk nieuws. We laten ons inspireren om – ondanks alle frustratie en tegenwerking – niet op te geven, maar de familie Nassar met liefde, solidariteit en vriendschap te blijven steunen.

Tegenslag en zorgen: Uitspraak Hooggerechtshof
Zoals jullie weten heeft de familie Nassar bouwvergunningen aangevraagd voor alle bebouwing op hun bedrijf, wat in april 2016 door de Israëlische Militaire Autoriteiten is afgewezen. Hierop is de familie naar het Israëlisch Hooggerechtshof gegaan, die de Militaire Autoriteiten om een verklaring vroeg. De Militaire Autoriteiten hebben hierop telkens drie maanden uitstel aangevraagd, en gekregen. De laatste keer is hen echter géén uitstel verleend. Vorige week was er een hoorzitting, waar de Militaire Autoriteiten verantwoording moesten afleggen waarom de familie Nassar voortdurend bouwvergunningen wordt geweigerd. De praktijk is dat het voor de meeste Palestijnen in Gebied C van de Westbank onmogelijk is om bouwvergunningen te verkrijgen, simpelweg omdat ze Palestijn zijn. Ondanks dat de familie Nassar aan alle voorwaarden heeft voldoen, heeft het Israëlische Hooggerechtshof vorige week besloten dat de familie Nassar opnieuw een aanvraag voor alle bouwvergunningen, en een bestemmingsplan, moet indienen. Dit moet binnen 60 dagen gebeuren. De familie Nassar ervaart veel frustratie, verdriet en vermoeidheid. Daoud Nassar vertelt: “Dit is zeer frustrerend, omdat we nu weer terug bij af zijn. We zijn nu 26 jaar bezig om voor de Israëlische rechtbanken onze rechten op het land te verdedigen, en opgeven is voor ons geen optie. We weten ons gesteund door vele vrienden in Nederland, zodat we niet alleen staan in onze uitputtende strijd voor recht.”

Zorgen en lichtpuntje: Bouw yeshiva naast Tent of Nations
Naast de voortdurende druk op de familie Nassar vanwege de al jarenlang lopende rechtszaken om het behoud van hun land, zijn er ook zorgen vanwege de bouw van de nieuwe yeshiva (joodsreligieuze school) pal naast Tent of Nations. Enkele weken geleden zijn de eerste gebouwen van deze nieuwe campus in gebruik genomen. We kunnen niet overzien wat de gevolgen zullen zijn van het hebben van deze nieuwe buren. Ondanks de zorgen die er zijn, zijn we blij dat de Israëlische autoriteiten hebben besloten om de toegangsweg naar Tent of Nations, die deels niet meer begaanbaar was vanwege de bouw van de yeshiva, weer gebruikt kan worden. Het is goed nieuws dat groepen, bezoekers en vrijwilligers op dit moment weer gewoon bij Tent of Nations kunnen komen.

Handen uit de mouwen, het werk gaat door
Ondanks de voortdurende druk blijft de familie Nassar zich vol overtuiging inzetten onder het motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. Deze zomer hebben 40 kinderen uit Bethlehem mee gedaan met de Children Summer Camps, waar zij twee weken lang plezier hebben gehad in workshops, sport en spel. Daarnaast is vanaf augustus de oogst van amandelen, vijgen, druiven en appels in volle gang. En: sinds mei 2017 staan er vijf bijenkasten bij Tent of Nations, waar deze maand al de eerste honing is geoogst. Heel inspirerend te zien hoe de familie Nassar, ondanks alle tegenslag en tegenwerking, dóór blijft gaan, niet opgeeft, en weigert om slachtoffer te zijn.

Doe mee: betrek je eigen netwerk!
Steeds meer mensen in Nederland delen het inspirerende verhaal van Tent of Nations in hun eigen omgeving. Studenten geven presentaties aan medestudenten, docenten maken leerlingen enthousiast, en plaatselijke kerken geven hun betrokkenheid vorm door een themadienst te organiseren, een vredesgroet naar Bethlehem te sturen, te collecteren, of samen het interview met Daoud Nassar (25 minuten) te bekijken en te bespreken. Op dit moment ontwikkelen we een toolbox voor plaatselijke kerken en groepen met allerlei ideeën en goede voorbeelden. Vind jij het leuk om hierin mee te denken of heb jij een goede tip die we hierin op kunnen nemen? Laat van je horen!

Word vrijwilliger bij Tent of Nations!
Dit jaar hebben we een recordaantal vrijwilligers vanuit Nederland. In totaal 22 enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers werken één week tot drie maanden mee. Hun aanwezigheid en inzet betekent veel voor Tent of Nations. Ten eerste omdat de internationale aanwezigheid op de boerderij bescherming biedt. Ten tweede omdat er veel handen nodig zijn om al het praktische werk op het bedrijf uit te voeren. Dit varieert van het wieden van gras, het oogsten van amandelen, vijgen en olijven, het bouwen van een nieuw kippenhok, en het koken voor de vrijwilligers.
Op dit moment is Sanne uit Nederland twee maanden vrijwilliger. Zij werkt mee op het land en verzorgt iedere week een workshop voor Palestijnse vrouwen in het buurdorpje Nahalin. Zij vertelt: “Vanaf het eerste moment voelde ik me hier thuis door de openheid van de familie Nassar en de gezelligheid met de andere vrijwilligers. Soms zijn de dagen lang en intensief, maar het is altijd inspirerend om te bedenken dat alle kleine beetjes en klusjes er voor zorgen dat de familie haar land kan behouden.”
Heb jij belangstelling om vrijwilliger te worden, of ken jij iemand die dit op het lijf geschreven staat? Neem dan contact met ons op voor meer informatie, en we helpen je graag verder!

Bezoek Tent of Nations!
Naast het grote aantal vrijwilligers vinden ook steeds meer Nederlandse groepen en gasten hun weg naar Tent of Nations. Ga je binnenkort met een groep op reis naar Israël / Palestina? Weet je dan van harte welkom bij Tent of Nations voor een ontmoeting met de familie Nassar, een Palestijnse lunch en een rondwandeling op het land. Een (halve) dag mee helpen op het land kan natuurlijk ook!

Save the date: zaterdag 10 februari 2018 Vriendenmiddag Tent of Nations
Het duurt nog even, maar op zaterdagmiddag 10 februari ontmoeten we graag oude en nieuwe vrienden van Tent of Nations tijdens een bruisende en inspirerende Vriendenmiddag Tent of Nations. Meer informatie volgt.

Tot slot: we gaan door!
Daoud Nassar laat ons weten: “Dank aan al onze vrienden in Nederland die om ons heen staan in onze lange strijd voor recht. Dank voor jullie gebeden, jullie support, jullie solidariteit. Ik houd jullie op de hoogte, en mocht er actie nodig zijn, dan laat ik direct van me horen.” Wij sluiten ons hier bij aan, en danken jullie voor jullie vriendschap, betrokkenheid en vrijgevigheid. Onze steun is van fundamenteel belang voor de familie Nassar om dóór te gaan, om het bijltje er niet bij neer te gooien, maar hoop levend houden. Met elkaar vormen we een krachtige beweging van vrede en recht.

Een hartelijke groet, mede namens de familie Nassar in Bethlehem,
Benjamin Baars, Meta Floor, Bram Grandia

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.