Op weg naar Bethlehem

Met de christenen en vele anderen gaan we weer op weg naar Kerst en zijn met onze gedachten, liederen en gebeden bij Bethlehem. Over welk Bethlehem hebben we het daarbij? Dat van de herdertjes en de stal, waar nu de grote kolonie Efrath ligt? Over lang geleden, stille nachten vol engelenzang? Of over muren en checkpoints die Bethlehem insluiten? Over de drie koningen, die destijds al door de heersende machten werden misleid met een golf van geweld tot gevolg?
Ook dit jaar heeft Kairos Palestina weer een ‘Christmas Alert’ uitgebracht. Met de Palestijnse christenen op weg naar Kerst.

Voor elke zondag is er een thema:

1e zondag: de muur, waardoor Bethlehem nog slechts 11% van zijn grondgebied over heeft en het leven verstikt.

paus

2e zondag; het checkpoint bij het Bethlehem Bijbel College. De Patriarch van Jeruzalem spreekt over bevrijding van alle soorten barrières. Fysieke en mentale.

‘De Samaritaanse vrouw sprak tot Jezus over scheidsmuren tussen Joden en Samaritanen, maar het antwoord van Jezus aan haar toen en aan ons nu is: Barrières en checkpoints zijn niet belangrijk meer als je het geschenk van Christus aanvaardt, de genade van God die alle muren afbreekt. In geloof overwinnen we alle barrières en zelfs de checkpoints die ons zijn opgelegd’.

3e zondag: Eenheid in verscheidenheid. Over de moed om vol te houden, elkaar moed in te spreken, in beweging te blijven met alle creatieve mogelijkheden. De moed van vrouwen elkaar vast te houden. Sumud.

4e zondag: Onderwijs en toewijding en de weg van het aardse naar het hemelse Jeruzalem, ook geïnspireerd door de 2 zusters die vorig jaar door de Paus heilig werden verklaard.

En uiteraard een kerstboodschap, van de burgemeester van Bethlehem, Vera Baboun, in en boodschap van hoop tegen de wanhoop in, en over de werkelijke actuele betekenis van Bethlehem en zijn betekenis voor de mensheid. Glorie aan gerechtigheid, hoop, liefde en vrede.

Jan van der Kolk, voorzitter Kairos Palestina Nederland

 

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.