Palestijnse christenen roepen op tot een ‘open Jeruzalem’ met Pasen

Jeruzalem – De Heilige Stad Jeruzalem maakt zich op voor een ‘drukke’ Pasen met een zee van pelgrims aangezien katholieken, protestanten en orthodoxen op dezelfde dag het evenement vieren, dat ook samenvalt met het einde van het joodse Paasfeest (Pesach). De vieringen begonnen op zondag met de traditionele Palmprocessie, die de weg volgt die Jezus ging bij het binnenkomen van Jeruzalem. Volgens de website van de Custody van het Heilige Land, ‘vullen pelgrims uit de hele wereld de Heilige Stad. Groepen van lokale Arabische parochies, Hebreeuws-sprekende katholieken en gelovigen uit kerken voor buitenlanders [. . .] zijn een voorbeeld van wat broederschap onder hetzelfde geloof betekent.’

Solidariteit met de kopten
Terzijde kan worden opgemerkt dat de recente aanslagen in Egypte in ieders gedachten waren. Mgr. Pierbattista Pizzaballa die de mis deed in het heiligdom van het Heilig Graf leidde daarop volgend de processie, hij riep op tot een minuut stilte voor de slachtoffers. Gisteren betuigden een aantal christelijke en moslim geestelijken samen hun solidariteit bij de Egyptische ambassade in Ramallah. De heropening op 22 maart van de herstelde Aedicule van het Heilig Graf zal naar verwachting veel pelgrims trekken. Het Israëlische Ministerie van Toerisme heeft geschat dat 180.000 joodse en christelijke pelgrims de stad tijdens de Heilige Week zullen bezoeken.

Palestijnse christenen: erfgenamen van 2000 jaar geschiedenis
De Custos van het Heilig Land, pater Francis Patton, zei: ‘We zijn blij om christenen van de hele wereld de gelegenheid te bieden om op de plaats van de Opstanding, in een sfeer van schoonheid en broederschap te bidden. Het is een teken van oecumene, dat kerken in broederlijke dialoog samenwerken.’
Voor pater Patton betekent het doorbrengen van Pasen in het Heilige Land het ervaren van de ‘geschiedenis’ en de ‘geografie’ van de Verlossing in een tastbare vorm. De ceremoniën de komende dagen weerspiegelen in feite elke stap van de Goede Week op de plaatsen waar de dingen gebeurd zijn.
Op dit moment zijn de straten van Jeruzalem vol kleuren en geluiden, koren zingen en scouts slaan op hun trommels. Palestijnse christenen ‘wachten met veel warmte op de Goede Week’, zei pater Patton, ‘omdat ze zich erfgenamen voelen van Jeruzalem’s ononderbroken geschiedenis van 2000 jaar’.

‘Het Heilige Vuur’
Samir Qumsieh, directeur van Al-Mahed Nativity TV, een katholiek tv-station in Bethlehem, beschreef voor AsiaNews de meest plezierige momenten: “Kerken zijn de hele week druk, vooral op Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Op zaterdag wachten christenen op het voorbij komen van het Heilige Vuur dat uit het heiligdom van het Heilig Graf komt, om er kaarsen aan aan te steken en het vuur mee naar huis te brengen. Tromgeroffel, zichtbare vreugde op de gezichten. Eenmaal thuis, schilderen mensen schilderen eieren en lekkernijen voor Paaszondag. ”

‘Onze jeugd moet in Jeruzalem blijven’
Nashat Filmon, directeur van de Palestinian Bible Society, dat dienstbaar is aan lokale Palestijnse gemeenschappen, zei dat zijn organisatie zich richt op de plaatselijke jeugd. ‘Ons doel is om bij te dragen aan de eenheid van de kerk en om de gelovigen te ondersteunen, vooral de jongeren en de kinderen. We geloven dat jonge Palestijnse christenen een rol hebben te spelen door in Jeruzalem te blijven om zo bij te dragen aan een pluralistische, gezonde en gelovige samenleving.’

Hindert het leger de deelname aan de christelijke feesten?
Toch zullen veel pelgrims niet in de Heilige Stad kunnen komen, met name gezien het weeklange feest van Pascha, dat op maandag begon.
Bovendien heeft heeft het Israëlische leger (IDF) maandag een week lang de sluiting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook opgelegd. Alle kruispunten worden gesloten voor Palestijnen ‘met uitzondering voor humanitaire, medische en uitzonderlijke gevallen’, na goedkeuring door de IDF-coördinator van de overheidsactiviteiten in de gebieden. Het is onduidelijk hoe de sluiting Palestijnse christenen zal beïnvloeden die Pasen willen vieren.
‘Vanwege de Joodse Pascha feesten zal Israël Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever en Gaza beperken om de stad Jeruzalem binnen te komen’, zei Bernard Sabella, lid van de Palestijnse Wetgevende Raad en hoogleraar sociologie aan de Bethlehem University. Hij voegde er aan toe, dat de maatregelen niet alleen Palestijnen, maar ook buitenlandse pelgrims zullen treffen.

Jamal Khader: ‘We willen een open Jeruzalem voor alle religies’
‘Langzaam, met de bezetting, is een systeem van vergunningen ingevoerd, dat ons meer en meer van Jeruzalem scheidt, zei pater Jamal Khader, directeur van het Seminarie van het Latijnse Patriarchaat. ‘Het is steeds verontrustender om jonge Palestijnen te zien die daarom nog nooit in Jeruzalem zijn geweest.’
‘Wij willen een open Jeruzalem,’ en voegde pater Khader er aan toe, ‘Jeruzalem zou alle bezoekers en alle pelgrims moeten verwelkomen, of zij nu christen, jood of moslim zijn’.

Bron: http://www.asianews.it/news-en/Christians-in-Holy-Land-call-for-an-open-Jerusalem-at-Easter-40460.html

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.