Palestijnse moslims houden massale gebedsdienst bij checkpoints

Het was emeritus patriarch Michel Sabbah die alweer jaren geleden christelijke pelgrims naar het Heilige land opriep om ook eens te gaan bidden bij de Apartheidsmuur en de checkpoints. De paus deed het in 2015. De Palestijnse moslims hielden deze week een massale pray-in. Palestijnen uit het dorp Beita hielden op 23 september hun vrijdaggebed bij een Israëlische militaire wegversperring uit protest tegen een collectieve bestraffing door het leger.

Vrijdaggebed bij Israëlische vuilnishoop

Tientallen Palestijnse inwoners van het dorp Betia, ten zuiden van Nablus, verhuisden hun Vrijdagmiddaggebed van de moskeeën tegenover de Israëlische vuilnishopen die de hoofdingang van hun stad te blokkeren, om zo te protesteren tegen de Israëlische afsluiting die toen vijf dagen duurde. De Israëlische militaire wegversperringen zijn onbemand en verhinderen Palestijnse inwoners gebruik te maken van hun voertuigen op de belangrijkste wegen naar en van hun dorpen.

Collectieve straf…

De Palestijnse demonstranten veroordeelden wat zij beschouwen als een collectieve straf en riepen Israël op de hoofdtoegang tot hun dorp te heropenen, een weg waarlangs tienduizenden Palestijnen dagelijks van en naar hun huizen reizen.De weg, die een aantal Palestijnse dorpen en de stad verbindt, leidt naar Road 60, een belangrijke door Israël gecontroleerde snelweg die dienst doet als slagader die de noordelijke en zuidelijke Westelijke Jordaanoever op elkaar aansluit.

…voor het gooien met stenen

Een Israëlische militaire woordvoerder zei tegen (het persbureau) Ma’an dat de weg na een groot aantal incidenten van het gooien van stenen door Palestijnen naar Israëlische kolonisten voor voertuigen gesloten was. Hij kon niet direct aangeven of er onlangs Israëli’s gewond waren geraakt bij deze incidenten in het gebied. Vermeldenswaard is, dat behalve de toegangsweg naar Beita, nog zes andere Palestijnse wegen begin september voor ongeveer een week werden geblokkeerd, voordat ze weer werden heropend voor de islamitische feestdag van Eid al-Adha.

Bekende straf, nieuw religieus, geweldloos protest

Het is heel gebruikelijk dat het Israëlische leger Palestijnse wegen op de Westelijke Jordaanoever blokkeert en sluit. Meestal verklaart Israël dergelijke stappen als noodzakelijk om ‘veiligheidsredenen’, terwijl de Palestijnen ze zien als een collectieve bestraffing.

Betrekkelijk nieuw is dit religieus vorm gegeven geweldloze protest.

 

29 september 2016

Bron met foto’s van het Israëlische fotocollectief Activ Stills:

http://972mag.com/photos-palestinians-hold-pray-in-to-protest-road-closures/122197/

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.