Pax Christi Internationaal roept op tot een nieuw vredesproces: het moment voor een vernieuwd commitment

De internationale katholieke vredesbeweging Pax Christi (PCI) heeft in een verklaring, die vooraf wordt gegaan door tien punten een oproep gedaan om tot een nieuw vredesproces te komen. De aanleiding wordt gevormd door de reeks herdenkingen komend jaar. Het is 100 jaar geleden sinds de Balfour Declaration, 70 jaar sinds de VN resolutie 181 en 50 jaar sinds de bezetting van de West Bank, Gaza, de Golan Hoogte en de annexatie van Oost Jeruzalem.

afbeelding.png wordt weergegeven

De tien punten in de oproep zijn samengevat:

 1. Stop alle schendingen van het internationaal recht.
 2. Focus op de situatie in de bezette Palestijnse gebieden (OPT).
 3. Werk aan oplossingen van vreedzame coëxistentie.
 4. Erken het fundamentele recht van volledige gelijkheid van de  Arabisch-Palestijnse burgers van Israël.
 5. Beëindig de Israëlische bezetting van al het in 1967 bezette Arabische land en ontmantel de     Afscheidingsbarrière.
 6. Respecteer, bescherm en bevorder het recht op terugkeer voor alle Palestijnse vluchtelingen.
 7. Steun geweldloos verzet en vredesopbouw.
 8. Erken de potentiële rol van BDS in het vredesproces.
 9. Bevorder gerechtigheid door middel van BDS.
 10. Stop de bestraffing van de mensenrechtenverdedigers van BDS.

In de conclusie erkent PCI “de legitieme grieven” tegen geweldpleging aan beide kanten, maar spreekt ook van een “onbalans” in macht en in geweldsmiddelen die ten gunste van Israël uitvalt.

Benadrukt wordt daarom:

 • dat duurzame vrede en verzoening alleen zullen worden bereikt als de Israëli’s en de Palestijnen als gelijken deelnemen aan het vredesproces;
  • dat het essentieel is dat de legitimiteit en de rechten van beide partijen worden gerespecteerd en beschermd, wat niet het geval is geweest, aangezien de rechten van de Palestijnen systematisch werden ontkend;
  • de geweldloze strijd moet worden ondersteund en de strategie, uiteengezet door de BDS-beweging, een van de mogelijke geweldloze benaderingen is om internationale druk uit te oefenen op Israël, tot de veranderingen die nodig zijn om een omgeving creëren die voor een hernieuwd vredesproces, zijn bereikt, maar PCI roept niet op tot een boycot van heel de staat Israël.

Pax Christi International dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om zich te blijven richten op het Israëlisch-Palestijnse conflict, om samen met het   Palestijnse en het Israëlische volk en de autoriteiten bij te dragen aan een herleving van het vredesproces, zodat uiteindelijk een akkoord kan worden bereikt dat ter plaatse werkt en kan worden gehandhaafd.

Brussel, 1 december 2016.

Link naar de volledige Engelstalige originele tekst: http://www.paxchristi.net/news/israel-palestine-call-new-israeli-palestinian-peace-process-moment-renewed-commitment/6433#sthash.KYZJHcjZ.3WcNsjDv.dpbs

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.