Petitie: Fifa, steun de Israëlische apartheid niet

 

Informatie over deze petitie

 

 

Israël heeft de principes van de FIFA die normaal gesproken disciplinaire maatregelen en zelfs opschorting van het lidmaatschap rechtvaardigen, op verschillende manieren geschonden. De politiek van de FIFA heeft de organisatie in het verleden echter verhinderd dergelijke maatregelen te nemen. De interne statuten zijn zelfs gewijzigd om het voor de Palestijnse voetbalbond (PFA) moeilijker te maken om dergelijke maatregelen te eisen. Bijgevolg is het nu de verantwoordelijkheid van het maatschappelijk middenveld om de druk van uit te oefenen die nodig is om dit te bewerkstelligen.

In het verleden was het ook het beleid van de FIFA om het hijsen van Palestijnse vlaggen door spelers en clubs die niet Palestijns zijn, te straffen, op basis van het feit dat “politiek en sport niet mogen vermengen”.

Onze bezwaren zijn onder meer:

 

A) De Israëlische voetbalbond (IFA) staat spelers, en zelfs vijf clubs uit de illegale Israëlische nederzettingen (wettelijk onder de jurisdictie van Palestina) toe om in hun nationale competitie te spelen zonder voorafgaande toestemming van de Palestijnse voetbalbond (PFA). Dit is een regelrechte schending van de FIFA-regels die moet worden aangepakt.

 

B) Israël heeft door middel van zijn militair bestuur en controle over de bezette Palestijnse gebieden een aantal maatregelen genomen die de voetbalsport schaden, waaronder:

– Internationale reisbeperkingen voor Palestijnse spelers en coaches

-Beperking van het verkeer van voetballers tussen Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem

-Weigering om de bouw van stadions en faciliteiten in Area C, de enige haalbare locatie voor dergelijke faciliteiten van de Westelijke Jordaanoever,  toe te staan.

-Het niet vrijgeven van Palestijnse sportuitrusting van de Israëlische douane, aangezien Israël alle grenzen controleert

-Administratieve arrestaties van voetballers en aanvallen op sportevenementen, waarbij onder andere traangas wordt gebruikt. 

 

C) Ten slotte maken we bezwaar tegen de wijdverbreide racistische slogans (“Dood aan Arabieren”) en anti-Arabisch geweld in verband met IFA-spelen. Dit druist in tegen het gestelde doel van de FIFA om racisme aan te pakken.

 

Onze eis is simpel:

De FIFA moet de Israëlische voetbalcompetitie bekrachtigen totdat de bovengenoemde bezwaren zijn opgelost.

 

Hier kunt u de petitie ondertekenen.

 

 

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.