Presentatie focus on Palestine

door de World Council of Reformed Churches

Afgelopen donderdag werd deze uitgave gepresenteerd met een webinar. 

 

Dit was een verzoek van de General Assembly in 2017, waaraan ook de Protestantse Kerk Nederland deelnam, iets dat kennelijk werd  ‘vergeten’. ‘Daar heb ik geen actieve herinnering aan’ is een uitdrukking die vaak genoteerd kan worden uit de mond van leiders.

 

Het was een uitstekend webinar.  

 

Vooral de bijdragen van Muna Nassar (Palestina) en Ulrich Duchrow (Duitsland) zijn zeer aansprekend. Dat geldt ook voor  de eerste bijdrage, van Michael Lynk, VN rapporteur voor mensenrechten in bezet gebied.

 

Muna Nassar zegt onder meer, dat leven onder extreem langdurige bezetting met zich meebrengt dat de bezetter van Palestijnen hen telkens opnieuw vraagt, hun bestaan te rechtvaardigen. Daarmee wordt duidelijk dat voor de bezettende macht het feit dat Palestijnen bestaan, er zijn, een probleem is.

 

Zij worden gezien door een ‘oriëntalistische lens’, waarbij anderen ‘weten’ wie zij zijn en in hun naam spreken, terwijl zij zelf niet gevraagd worden voor zichzelf te spreken. 

 

Daar komt voor haar als Palestijnse christen bij dat zij wordt gezien als een obstakel, ook voor de wederkomst van Christus.

 

Luister en kijk vanaf 33 minuten, 20 seconden.

 

 

 

Dit delen: