Scar of Bethlehem

Column van bestuurslid Carla Borgers

 

 

Over de geboorte van Jezus staan drie verhalen in de bijbel. Lucas vertelt het meest bekende en ook meest uitgebreide verhaal, dat begint bij de geboorteaankondiging door een engel aan Maria tot en met de geboorte van Jezus in een verblijfplaats voor dieren nadat Maria en Jozef in Bethlehem te horen hadden gekregen dat er geen plaats meer was in de lokale herberg.

 

Over die herberg gaat dit stukje. Want in Bethlehem staat nog steeds een herberg, al is het niet de herberg waar Maria en Jozef zelfs niet even konden uitrusten. En het onderkomen heet ook niet langer een herberg, maar een hotel. Ik heb het over The Walled Off Hotel, bijna in het centrum van Bethlehem en grenzend aan de muur die Israël van Palestina scheidt. Afhankelijk van wie je het vraagt, zul je horen dat het een ‘veiligheidsmuur’ is of een ‘apartheidsmuur’. Deze muur vormt het uitzicht van dit Walled Off Hotel, een initiatief van de kunstenaar Banksy. U weet wel, die mysterieuze Britse kunstenaar die onder meer straatkunst (graffiti en sjablonen) maakt die pacifistisch en antikapitalistisch is, maar ook tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Zijn kunst is dan ook te vinden op de scheidingsmuur tussen Israël en Palestina. Niet voor niets wordt het hotel ook wel genoemd ‘hotel with the worst view in the world’ (hotel met het slechtste uitzicht ter wereld).

 

In december 2019 werd in het Walled Off Hotel in Bethlehem een nieuw kunstwerk “Scar of Bethlehem” onthuld. Dit werk geeft een kerststal met een betonnen muur erachter weer. In het werk verbindt Banksy het kerstverhaal met de huidige situatie tussen Israël en Palestina.

De evangelist Lucas vertelt in zijn goede boodschap aan de wereld over een kind dat zich in zijn latere volwassenheid niet conformeerde aan de gevestigde orde, zich op vreedzame wijze verzette tegen religieuze en wereldse overheden en oog had voor wie in de verdrukking zat. Volgens Lucas kwam hij ter wereld in een stal omdat het stadslogement geen plek had voor de aanstaande ouders en hun nog ongeboren kind.

 

Het logement/hotel dat nu in Bethlehem is gevestigd geeft uitzicht op de muur die twee volken scheidt. Het is een muur die staat voor de onderdrukking en het lijden van de Palestijnse bevolking. 

Déze herberg biedt plaats aan mensen die echt willen weten wat daar gebeurt, die het ‘officiële’ verhaal van de Israëlische regering niet langer geloven, maar met hun eigen ogen willen kijken en met hun eigen oren willen luisteren naar die ándere kant van het verhaal. Je komt na zo’n logeerpartij (in Banksy’s hotel of in een gastvrij Palestijns huis) waarschijnlijk niet uitgerust thuis, maar wel heel veel wijzer. 

 

Dat geboorteverhaal van Lucas vraagt aan ieder van ons: wat wil je zien in dat kerstverhaal? Welk uitzicht wil je hebben? Wil je alleen de mooie kant zien van de geboorte van dat kind in Bethlehem? Wil je alleen de heldere ster zien, of zie je ook de wonden, de littekens van een muur en een politiek van apartheid die dwars tussen bevolkingsgroepen, tussen mensen staat en die hen het zicht op elkaar beneemt? 

 

 

Dit delen: