Tentoonstelling Enschede: ‘Palestina anders belicht’

Van zaterdag 4 tot en met donderdag 23 november is in de Openbare Bibliotheek van Enschede de foto-expositie ‘Palestina anders belicht’. De tentoonstelling laat het dagelijkse leven van de Palestijnse bevolking zien, de worsteling van hun bestaan met name voor de boeren op de bezette Westelijke Jordaanoever. Zij kampen met problemen door onder andere intimidatie van kolonisten, grondonteigening, beperkte drinkwatervoorziening, langdurende en uitzichtloze vergunningsprocedures.

Een halve eeuw geleden, juni 1967, viel Israël de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook binnen viel en houdt deze gebieden sindsdien bezet. Honderd jaar geleden, in november 1917, zag de Balfour Declaratie het licht, de verklaring ten grondslag aan de stichting van de staat Israël (1948). In een randprogramma van de fototentoonstelling (zie onder) is er aandacht voor beide feiten.

De foto’s op de expositie zijn gemaakt door drie mensen in en rond Bethlehem, Jericho, Hebron en Jeruzalem. Twee fotografen zijn Palestijn. Elias Halabi en Vivien Sansour. Zij wonen en werken op de Westoever en exposeren hun werk wereldwijd. De derde fotograaf is Klaas van Huizen uit Amersfoort. Hij kreeg in 2014 de vraag van het Joods Museum in Amsterdam om een unieke serie glazen dia’s te restaureren en digitaliseren. Deze dia’s geven een bijzonder beeld van Palestina in de jaren dertig. Geïntrigeerd door deze beelden reisde Klaas in 2015 af naar Palestina. Hij maakte een fotoreportage van de olijfoogst. Daarmee exposeerde hij in Bethlehem (2015). Van Huizen werkt nauw samen met de stichting Plant Een Olijfboom in Utrecht, die ook in Enschede aandacht vraagt voor haar werk.

Zaterdagmiddag 4 november (14 uur) is via een skypeverbinding met Palestina de opening. Tevens is er een inleiding door oud-ambassadeur Erik Ader, zoon van oud-verzetsstrijder ds. Bastiaan Jan Ader.

Zaterdagmiddag 11 november (14 uur) houdt Midden-Oosten-deskundige dr. Egbert Harmsen/Leiden een inleiding over ‘100 jaar Balfour Declaration’’’, de verklaring die ten grondslag ligt aan de stichting van de staat Israël in 1948.

Maandagavond 13 november (19.30 uur) is de vertoning van de Israëlische film The Lemon Tree (2008).

Zie verder: www.bibliotheekenschede.nl

 www.palestinawerkgroepenschede.nl

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.