Terugverdienmodel

 

 

 

 

 

Niet alleen voor de kust van Gaza ligt een olie- en gasveld, ook onder het Palestijnse dorp Rantis op de Westoever ligt er eentje die door de Israëlische oliemaatschappij Givat Olam door middel van een diagonale boortechniek – onder Aparheidsmuur door – wordt afgetapt.

 

Met de bouw van de Muur was hier al rekening mee gehouden: die loopt op deze plek tot ver voorbij de Groene Lijn. (ND)

 

Pas na de bouw van de Westoeverbarrière, bestaande uit betonnen muren, hekken en checkpoints, werd aangekondigd dat Givat Olam het Meged olie- en gasveld voor commerciële doeleinden zou gaan exploiteren. Volgens de burgemeester werd de barrière zo dicht mogelijk bij Rantis gebouwd. De locatie kwam niet overeen met de ligging van de Groene Lijn, waardoor meer land van Rantis in Israël kwam te liggen.

‘Er werden pamfletten verspreid waarin stond dat we ons niet meer in de buurt van de muur mochten bevinden en dat ze een ‘industriële zone’ gingen aanleggen’, vertelt Khatib. Men wist op dat moment nog niet dat het om een boorinstallatie ging, maar was al wel achterdochtig. ‘We dachten toen nog dat het goed zou zijn voor de werkgelegenheid.’

 

Maar ook voor de kust van Gaza bevindt zich een groot olie- en gasveld, waarvan de waarde sinds de Oekraïne-oorlog alleen maar gestegen is.

 

\

 

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.