Close

14 maart 2019

Van heiligschennis, via compound en een synagoge naar de Derde Tempel?

In de zomer 2017 kwam het tot heftige ongeregeldheden rond de Haram ash-Sharif nadat het Israëlische leger de toegang tijdelijk had geblokkeerd. Het Vrijdagmiddaggebed vond toen plaats op straat. Palestijnse christelijke voorgangers solidariseerden zich door mee te bidden in de rijen van de moslims.

Dertien patriarchen, bisschoppen en andere kerkleiders veroordeelden dat jaar in een schrijven op 19 juli het geweld van alle kanten, ze uitten hun zorg over de toekomst van het religieuze klimaat in de stad, kwamen op voor de integriteit van de islamitische heiligdommen en bevestigden de bestaande status quo met betrekking tot de Tempelberg. Een deel van hen nam deel aan een demonstratie van moslims op de Tempelberg. De Wereldraad van Kerken heeft zich toen bij het pleidooi van de kerkleiders aangesloten. Dat leek toen effect te hebben.

De afgelopen twee weken namen de ongeregeldheden echter weer toe. Hierachter steekt een Israëlische politiek om onder bescherming van een ‘compound’ de doeleinden van de Derde Tempel Beweging die op de Tempelberg, als eerste stap, een ‘synagoge’ wil bouwen, te faciliteren. Orthodoxe rabbijnen verfoeien deze beweging als een verschrikkelijke provocatie aan het adres van God zelf.

De Israëlische journalist Yonathan Mizrachi analyseert de recente ontwikkelingen, waarin de heropening van de religieus en politiek zwaar beladen Bab al-Rahma toegang (‘De Gouden Poort’ aan de oostzijde) tot de Tempelberg een centrale rol speelt. Volgens  een joodse mythe zal de Mesjiach op de Jongste Dag door deze poort binnenkomen. Deze poort die al meer dan 1000 jaar verzegeld is om een rem te zetten op politiek-religieus. messianistisch fanatisme, zou moeten worden geopend ‘alleen voor joden’ en zo de opgang moeten worden naar de beoogde synagoge. De zorgen en de brandstof tussen de religieuze groepen in Jeruzalem stapelen zich op.

afbeelding.png

Bord bij de toegang tot de Tempelberg (foto Wiki)

Bronnen:

https://972mag.com/tensions-temple-mount-really/140476/

 

Zie ook de website van de Evangelisch-lutherse Kerk in Israël/Palestina:

http://www.elcjhl.org/2017/07/19/jerusalem-heads-of-churches-release-statement-concerning-haram-ash-sharif/.