Afgelopen november bracht Omar Harami, de directeur van Sabeel Jeruzalem, een driedaags bezoek aan ons land. Op de door Kairos-Sabeel Nederland georganiseerde rondreis van ruim 900 kilometer sprak hij op verschillende plaatsen over het pakkende project Kumi Now. Er waren drie bijeenkomsten: in de Pauluskerk in Rotterdam, in de doopsgezinde kerk in Haren en ook in het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Utrecht. Hier volgt een verslag van Omars presentaties in Rotterdam en Haren.
Rotterdam, 13 november
Vruchtbare Palestina-avond
Verslag: Dick Gaasbeek
Vooraf was er in de Rotterdamse Pauluskerk een gezamenlijke maaltijd; altijd goed voor onderlinge verbondenheid en solidariteit en een goed gesprek; een uitstekend maal bereid door mensen die ‘niet zomaar terug kunnen in een algemeen gangbare werkomgeving’.
Nadat de circa 50 bezoekers in de kerkzaal dankzij de Palestijnse oedspeler Zaid Tayem in eenzelfde sfeer waren gebracht, kwam dominee Dick Couvée van de Pauluskerk vol in beeld door middel van een film die de dag tevoren was opgenomen in de omgeving van Bethlehem.
Couvée was op dat moment daar en hij gaf een indringend beeld van de toestand daar ter plaatse. Ook heette hij Omar Harami op afstand welkom in zijn kerk.
Direct aansluitend bracht Omar overtuigend het verhaal van Kumi Now; een campagne om, zonder zaken al te ingewikkeld te maken, direct actie te voeren tegen bedrijven en organisaties die nog altijd meewerken aan de bezetting en onderdrukking in Palestina. De naam komt van ‘Thalita Kumi’ ofwel ‘kleine meid, sta op.’ [uit het bijbelverhaal over het dochtertje van Jaïrus; red.] Ook als alles voorbij lijkt te zijn.
‘Kom en zie is niet meer genoeg,’ zei Omar. ‘Daarom gaan wij nu voor actie. Daarbij vertrouwen wij op geloof in de werking van positieve krachten. En gewone mensen als wij, die gewoon een normaal leven willen leven, zijn in de meerderheid. Wij moeten de macht daarvan inzetten.’ Kumi Now gaat dan ook binnenkort zijn tweede jaar in.
In de zaal waren kunstwerken te zien van Mieke Krediet en Hans van der Waal; die laatste kon na de pauze zijn bewegende ronde perspectief op Palestina toelichten.
Na weer een introductie door Zaid Tayem raakte Jan van der Kolk de bezoekers met zijn verhaal over de noodzaak van het werk en de campagnes van de Kinderrechtencoalitie.
De laatste presentatie werd verzorgd door Hakima Mahyou van Plant een Olijfboom die daarmee tegelijk duidelijk maakte dat gelukkig ook jonge generaties zich actief willen inzetten voor vreedzame actie.
Gezien de hoeveelheid materiaal die is meegenomen en het aantal verkochte boeken kan de avond, georganiseerd door de werkgroep PaIs Rijnmond, als vruchtbaar worden beschouwd.
Haren, 14 november
Ik wil geen christen in de cloud zijn
Verslag: Willemien Keuning
Na een bezoek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen is er een ontmoeting in de Doopsgezinde kerk in Haren. Daar vertelt Omar Harami over het project Kumi Now.
“Bidden, zingen,” zegt hij: “vooral doen! Maar het blijde bericht over de opstanding van Jezus moet door óns handen en voeten krijgen. Voor wie Jezus volgt, kan religie niet zonder actie. Ik wil geen christen in de cloud zijn. Het evangelie heeft betrekking op ons hele leven. ‘Kumi’ is een bevel: opstaan! Palestijnen zitten niet te wachten op medelijden, want wij zijn niet zielig. Aan tranen hebben we ook niks. Met het Kairosdocument uit 2009 hebben de Palestijnse kerken om hulp geschreeuwd.
In die brief aan de kerken wereldwijd hebben we ook gezegd waarbij en waarvoor we die hulp nodig hebben: bij onze inzet voor rechtvaardige vrede, voor bevrijding van onderdrukking en onrecht. Kumi Now is een praktijkboek: het gaat om de alledaagse gevolgen van bezetting en er staan heel simpele voorbeelden van acties in.
Ga vooral door met jullie werk en onderschat niet wat de invloed daarvan is. Wij zijn al een wereldwijde beweging en ik zie veranderingen.”
Daarna komt Esther van Plant een Olijfboom aan het woord. Zij onderstreept de waarde en zin van deelname aan olijvenplukreizen.
In Nederland kunnen we olijfbomen aankopen en cadeau geven bij bijvoorbeeld een geboorte van een kind, bij een verjaardag of bij een huwelijk. De ontvanger krijgt een certificaat en kan via de website zien waar de aangekochte olijfboom staat te groeien. Palestijnse olijfolie is altijd van hoge kwaliteit, maar de spoeling wordt dun. De uitvoer uit het land wordt ernstig belemmerd. Je kunt altijd bij Plant een Olijfboom naar de stand van zaken vragen en op dit moment is er in Nederland Palestijnse olijfolie te vinden via https://www.nieuweband.nl/producenten/151510/.
Een mooie Kumi Now-actie zou kunnen zijn: steeds opnieuw bij Wereld- en biologische winkels vragen naar Palestijns olijfolie en een folder van Plant een Olijfboom achterlaten.
Na een moment voor ontmoeting en boekentafel is BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) het onderwerp. Aan de hand van stellingen onderzoeken we voors en tegens, strategie en effectiviteit. Uiteraard zijn de meningen verdeeld, maar een gesprek over dit onderwerp is een goed begin.
De Palestijnse en Nederlandse Vrouwen in het Zwart – actief in Groningen en in Assen – versieren deze avond met Palestijnse hapjes. Een van hen besluit de avond met een gedicht van Mahmoud Darwish, voorgedragen in het Arabisch.