Verslag van Ma’an News van de bommen op het ambulance-konvooi

.

 


Israëlische vliegtuigen hebben gisteren een ambulance-konvooi van vijf ambulances tweemaal aangevallen: eerst onderweg van het al-Shifa ziekenhuis naar Rafah met zwaargewonden die naar Egypte zouden worden overgebracht. 
Aan de rand van de stad, op de kustweg (al-Rasheed), stuitte het konvooi op een wegversperring van aarde en puin, opgeworpen door het Israëlische leger en moest omkeren. Op ca. 1 km. afstand van al-Shifa werd de voorste ambulance getroffen door een projectiel, waarbij zowel bemanning als de patiënt gewond raakten. De overige ambulances spoedden zich terug naar al-Shifa.

“Onmiddellijk vervolgden de andere ambulances hun weg naar het Al-Shifa ziekenhuis, en zodra de ambulance van de Rode Halve Maan (Mercedes 3-1242-55) aankwam bij de ziekenhuispoort met de gewonde vrouw (Najwa Totah, 35 jaar oud, granaatscherven in de borst en een voetwond, ICU geval), die op weg was naar de grensovergang bij Rafah voor behandeling in ziekenhuizen in de Arabische Republiek Egypte, schoten de bezettingstroepen op slechts twee meter van de poort van het ziekenhuis  met een raket af op de voorkant van de ambulance, wat resulteerde in een 15-tal doden. Meer dan 60 burgers raakten gewond bij de ingang van het ziekenhuis, paramedicus Shadi al-Taif raakte gewond door lichte granaatscherven in de voet en kneuzingen, en ambulancechauffeur Ahmed al-Madhoun liep kneuzingen op in de borst en was in shock.”

Volgens het Israëlische leger zouden de ambulances Hamasstrijders en wapens hebben vervoerd.
Maar de 15 doden bij het al-Shifa ziekenhuis waren vermoedelijk allemaal omstanders en patiënten die wachtten op behandeling.
Het aanvallen van ambulances en medisch personeel is een oorlogsmisdaad volgens de Vierde Conventie van Genève.

 

VN secretaris-generaal Antonio Gutterres en WHO Director Tedros Adhanom hebben hun afschuw over de aanval uitgesproken.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.