Waarom wij studentenprotesten tegen Israël steunen

Waarom wij studentenprotesten tegen Israël steunen

In de week na Bevrijdingsdag vonden er in Amsterdam, Utrecht en Delft studentenprotesten plaats. In de eerste twee steden was ook Christelijk Collectief aanwezig. De studenten eisen dat hun universiteiten hun banden verbreken met Israëlische instellingen, omdat die instellingen zonder uitzondering onderdeel uitmaken van het systeem van onderdrukking waaronder de Palestijnen lijden. Twee jaar geleden was het geen enkel probleem om de (academische) banden met Russische instellingen te verbreken. Dus dit kan ook als het gaat om samenwerking met Israëlische instellingen.

Maandag troffen we in Amsterdam op het Roeterseiland een kamp, waar studenten en docenten vastberaden waren in hun verzet. De sfeer was rustig en vreedzaam. Om de politie buiten de deur te houden, waren van hout barricades opgebouwd. Er kwam pas een einde aan de vreedzaamheid, toen een tiental extremistische hooligans het kamp binnenviel. Ze gooiden met vuurwerk naar de vreedzame activisten. Volgens het CIDI betrof het hier “Joodse jongeren”, maar duidelijk is te zien dat een van deze mannen een bivakmuts droeg met extreemrechtse symboliek. Omdat de politie niet ingreep (wat wel had gemoeten), moesten de demonstranten deze hooligans zelf verdrijven, waarbij helaas geweld onvermijdelijk was. De beelden hiervan zijn breed gedeeld, met de suggestie dat juist de activisten voor Gaza degenen waren die het geweld initieerden. Dat is onjuist. Later die nacht is het kamp met geweld ontruimd door de ME.

 

Een dag later waren we aanwezig op de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht. Ook hier was de sfeer vreedzaam. Er waren enkele tenten neergezet en de eis was dezelfde als in Amsterdam. De afloop was helaas ook gelijk: laat in de avond deelde de universiteit mede dat er ontruimd zou worden. Enkele momenten later voegde de ME daad bij het woord. Hierbij is tegen de demonstranten onder andere pepperspray gebruikt.

 

Christelijk Collectief heeft geweldloosheid als centrale waarde. Dat dragen we ook uit tijdens onze acties. Helaas hebben we gezien dat tijdens de studentenprotesten sommigen wel geweld hebben gebruikt en vernielingen hebben aangericht. Wij weten als geen ander: het is extreem moeilijk om geweldloos te blijven, als je tegenover een politiemacht staat die met knuppels en andere middelen op activisten inbeukt. Terugslaan is dan veel ‘makkelijker’ dan de weg van geweldloosheid die wij kiezen. We hebben gezien dat veruit, veruit de grootste groep studenten onze afkeer van geweld deelt en geweldloos blijft. Omdat non-violence oefening vraagt, bieden wij ook trainingen aan voor creatief geweldloos protest.

 

Uiteraard keuren we elke vorm van geweld of vandalisme af. Tegelijk vinden we het onrechtvaardig dat diverse incidenten worden misbruikt, ook door diverse politici die tegelijkertijd pogen een fascistisch kabinet te smeden met de PVV, om het hele protest te delegitimeren en weg te zetten als gewelddadig en zelfs antisemitisch. Daar is geen sprake van, dat hebben we zelf gezien.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.