Wave of Prayer 10 september 2020

Ook deze week publiceert Sabeel Jeruzalem gebeden. Zij geven een goed beeld van de hoop, het verlangen en de zorgen van de Palestijnse christelijke gemeenschap in Palestina en Israël. Kairos-Sabeel Nederland geeft ze graag in vertaling aan u door! De gebeden hebben een vaste opbouw: telkens een stukje achtergrondinformatie, gevolgd door een gebedsintentie.

Het Kumi Now on line initiatief heeft sprekers van de AEI uitgenodigd, (het Arabisch Educatieve Instituut, waar Toine van Teeffelen werkt en waarmee we goede en intensieve contacten onderhouden) om op dinsdag 8 september te spreken over de scheidings muur en de inname van het graf van Rachel, dat daar precies in Bethlehem tussen in ligt.
Eeuwige, wij danken U voor het werk van de EAI, het werk dat deze mensen verrichten om het licht te laten schijnen over de onrechtmatigheden die zich afspelen bij het graf van Rachel in Bethlehem. Het is een zeer bijzondere plek, door de Israëlische autoriteit geannexeerd. Wij bidden voor de inwoners van Bethlehem die deels opgesloten worden door de MUUR en deels omsingeld door illegale Israëlische nederzettingen. Wij denken op dit moment met name aan hen die door de pandemie zijn getroffen en afhankelijk zijn van het toerisme en daardoor hun banen hebben verloren en geen kant meer uitkunnen. Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Drie jonge kinderen zijn in het vluchtelingenkamp Al-Nuserat in Gaza op dinsdag 1 september omgekomen in de vlammen. De oorzaak was brandende kaarsen die nodig waren toen de elektriciteit werd afgesloten.
Eeuwige, wij bidden voor Yousef, Mohammed en Mahmoud al-Hazeen die op verschrikkelijke wijze in de vlammen zijn omgekomen in. Wij bidden voor hun familie die rouwen om dit grote verlies. En wij bidden voor de bevolking van Gaza die iedere dag een paar uur afgesloten worden van elektriciteit mede door gebrek aan de toevoer van de enige centrale aldaar. Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Op woensdag 2 september is een jonge Arabische docente en moeder van drie jonge kinderen, Sharifa Abu Muammar uit Ramla omgekomen. Sharifa was juist bezig met de voorbereiding van het nieuwe schooljaar toen zij werd geraakt door een verdwaalde kogel uit een illegaal wapen. Er gebeuren steeds meer gewelddadige delicten in de Palestijnse gemeenschap en er wordt helaas door de Israëlische politie weinig aan gedaan om de golf van illegaal wapenbezit te stoppen.
Eeuwige, wij zijn diep bedroefd om de gewelddadige dood van Sharifa en wij voelen ons verbonden met familie en vrienden door deze verschrikkelijke dood. Wij bidden voor die groepen mensen die proberen in contact te komen met zowel de leiders van Arabische gemeenschap als met de Israëlische politie om te werken aan de opbouw van meer veilige en gelijkgestemde gemeenschappen. Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Jeruzalem lijkt op een gospel song met een bijzondere toonzetting, geschreven door een musicus uit Zuid-Afrika, Master KG. Fans van de melodie zetten de video om met eigen geografie en werd viraal uitgezonden onder de naam #JerusalemaDancechallenge. In augustus werd er een Palestijnse versie van de melodie gemaakt door Jaw en gefilmd in Bab el Majlis in de Oude stad. En dat gebeurde weer met behulp van de Jeruzalem Afro-Palestijnse gemeenschap. Lokale dansers maakten hun eigen unieke versie van de dans waaraan elementen van dabkeh werden toegevoegd.
Eeuwige, ‘De Heer bestuurt de wereld naar recht en wet,
                alle volken berecht hij eerlijk.
                Moge de HEER een burcht zijn voor de verdrukte,
                een burcht in tijden van nood.’  (Psalm 9-10)
Wij danken U voor de video met dans die is gemaakt door jonge mensen uit Jeruzalem met daaraan voorafgaand een liefdevolle aanzet en bijdrage van jongeren uit Zuid Afrika. Wij vragen U dat deze uitbundige creatie de harten van jonge mensen In Palestina, Zuid Afrika en over de hele wereld, die onder onderdrukking leven, zal inspireren. Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Abu Ahmad werkt als lid van een zorg centrum in Ramallah en dat voor een klein salaris. Hij heeft namelijk een zeer slecht gehoor. Zijn zoon is lid van een Palestijnse dansgroep en als eerbetoon van de zoon aan de vader heeft de groep een bliksem MOB dans gemaakt met gebarentaal. De gemaakte video was en is overal te zien en zeer geapprecieerd door de gemeenschap.
Eeuwige, tijdens deze pandemie realiseren velen van ons en zijn zeer dankbaar voor het belangrijke werk dat mensen verrichten in de zorg. Wij danken U ook voor deze hartverwarmende bijdrage van de zoon voor de vader die in zijn leven met vele moeilijkheden te kampen heeft gehad. Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Op dinsdag 1 september hebben duizenden demonstranten in het dorp Shufa gedemonstreerd tegen plannen van de Israëlische regering  om 800,000 km2 Palestijns land te confisqueren voor de bouw van een industrie park. Een 65 jarige protester Khari Hannoun werd tijdens het protest opgepakt. Hij werd door een soldaat tegen de grond gedrukt en deze ging verder door een knie tegen zijn hals en rug aan te drukken terwijl hij hem boeien aandeed. Deze video circuleerde snel via social media aangezien het zo deed denken aan de verschrikkelijke dood van George Floyd in de Verenigde Staten.
Eeuwige, wij bidden dat de Israëlische soldaten ophouden met deze excessieve kracht het Palestijnse protest de grond in te drukken. Wij bidden ook dat de illegale confiscatie van Palestijns land door de Israëlische regering stopt. Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de landen Ghana en Nigeria.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.