Wave of Prayer 14 maart 2019

Vertaling van de gebeden die vandaag zijn uitgesproken tijdens de viering bij Sabeel in Oost-Jeruzalem. Deze keer veel ‘vaste intenties’ over o.a. Gaza en Kumi Now. En gebeden die laten zien hoe de bezetting het dagelijks leven stempelt.

Deze week is de 50e week dat er langs de grens tussen Gaza en Israël geprotesteerd wordt met als verzoek ‘de Grote Mars Tot Terugkeer’ Dat betekent dat de Palestijnen het recht hebben terug te keren naar hun thuishaven dat sinds 1948 door Israël bezet is. De minister van gezondheidszorg in Gaza heeft bekend gemaakt dat Tamer Khaled Mustafa werd gedood en nog iemand anders zich in zeer kritieke toestand bevindt. Meer dan 40 Palestijnen zijn gewond geraakt door Israëlisch vuur.
Eeuwige, wij bidden voor de families van Taer en Saif nu zij rouwen om dit grote verlies. Wij bidden ook voor diegenen die gedurende de protesten gewond zijn geraakt. En wij blijven U vragen dat er toch een doorbraak mag komen in de vredes gesprekken en dat er een einde komt aan de blokkade van Gaza.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Op 6 maart werden twee kinderen gedood tijdens een brand in hun huis in de wijk Al Salaymeh vlak bij de oude stad van Hebron. De brandweer werd tegengehouden bij een weg versperring neergezet door Israëlische soldaten. Zodoende was de brandweer niet op tijd aanwezig de kinderen te bereiken. Buren die het huis ingingen en de kinderen meenamen werden ook tegengehouden bij een checkpoint. Zij hadden gehoopt dat de kinderen nog op tijd een ziekenhuis konden bereiken. Een vierjarige jongen Wael Al Rajabi en zijn 18 maanden oude zusje Malak haalden het niet en een ander broertje hield zeer ernstige brandwonden er aan over.
Eeuwige, wij bidden voor de familie van Wael en Malak nu zeer rouwen om het verlies van hun kinderen en wij bidden om het herstel van hun broertje. Wij vragen dat de bezette autoriteiten beseffen en zich bewust worden van deze tragedie.  Dat het tot hen mag doordringen dat zij bij zulke ernstige situaties de ambulance diensten per definitie moeten doorlaten.
Heer, onze God wij bidden U verhoor ons.
Het Palestijnse Centrum voor Ontwikkeling en Vrijheid van Meningsuiting gevestigd in de Westelijke Jordaanoever en de Gaza strook (MADA) heeft sinds begin 2019 de recente arrestaties uitgevoerd door de Palestijnse veiligheids dienst, afgekeurd. Zij heeft de de in vrijlating gevraagd van Hazaem Nasser, een reporter voor de An Najah TV. Deze hebben vastgesteld dat hij op oneerlijke gronden is gearresteerd en mishandeld toen hij gevangen zat.
Eeuwige, wij bidden voor journalisten die hun leven wagen als zij verslag doen die op waarheid berust. Wij zijn dankbaar voor die organisaties die het recht op vrijheid van menings uiting beschermen.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
De Vrienden van Sabeel waaronder een groep uit Ghana zijn bezig een muziek video te produceren om de aandacht te vestigen op het lijden veroorzaakt door de bezetting van Palestina. Zij hebben geld nodig. Tot nu toe hebben zij door fundraising veel geld opgehaald maar behoeven nog 700 US dollars om de video te financieren.
Eeuwige, wij danken U voor het werk van van Sabeel dat wereldwijd wordt verricht. Wij bidden dat de verschillende internationale groepen met zorg en effectiviteit werken om de aandacht te vestigen op de onderdrukte situatie in Palestina.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Israëlische bulldozers hebben donderdag 7 maart het Bedoeïenen dorp al-Araqib in de Negev woestijn in Zuid Israël voor de 141 ste keer verwoest. De Israëliers proberen  de Bedoeïenen verplicht te laten verhuizen naar een andere locatie door de regering aangewezen.
Eeuwige, wij bidden voor het Bedoeiïnen volk. Dat het toch met rust gelaten wordt en dat zij hun kuddes kunnen laten grazen. Wij vragen dat dit niets ontziende geweld gepleegd in de ‘niet gekende’ Bedoeïen dorpen door de Israëlische autoriteiten, ophoudt.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Op maandag 4 maart opende het Israëlische leger in het dorp Kafr Nimeh ten westen van Ramallah het vuur op een Palestijnse auto. Daarbij werden twee mannen gedood en een derde gewond. De drie mannen waren op weg naar hun werk. De weg was zeer hobbelig en de wegen nat. Er wordt vermeld dat hun botsing met het voertuig van de soldaten hoogstwaarschijnlijk per ongeluk was.
Eeuwige, wij bidden voor de families van Amir en Youssef, die tijdens dit ongeluk gedood werden. En wij denken aan de derde jonge man van het dorp Safa. Dat hij snel zal herstellen.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Deze week focust Kumo Now op de Olijfboom campagne. Het initiatief van de YMCA en de YWCA (JAI) is bezig om olijfbomen te herplanten. Vele Palestijnse boeren hebben te maken met het omver halen van hun bomen of met de grond gelijk gemaakt door de uitbreiding van de nederzettingen, de MUUR en zelfs door geweld van de kolonisten. JAI zorgt voor kleine bomen die gesponsord worden door mensen uit de gehele wereld en die worden weer geplant op het land van de boeren die gedupeerd zijn door hun verloren toekomstige oogst.
Eeuwige, de olijfboom is zo’n oud en kostbaar bron van bestaan voor de boeren in Palestina. Wij bidden voor het werk van JAI die op zoek gaat om boeren te helpen en hen te beschermen tegen het geweld dat hen wordt aangedaan. Dat zij door mogen doorgaan met dit werk dat het middel van bestaan is voor velen.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de landen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.