Wave of Prayer 24 September 2020

Ook deze week publiceert Sabeel Jeruzalem gebeden. Zij geven een goed beeld van de hoop, het verlangen en de zorgen van de Palestijnse christelijke gemeenschap in Palestina en Israël. Kairos-Sabeel Nederland geeft ze graag in vertaling aan u door! De gebeden hebben een vaste opbouw: telkens een stukje achtergrondinformatie, gevolgd door een gebedsintentie.

Israël heeft een tweede lockdown aangekondigd die drie weken zal duren na meer dan 4000 vastgestelde besmettingen per dag van het Covid-19 virus. Alle scholen zijn gesloten. Alleen de supermarkten en apotheken mogen open. Nu de scholen eindelijk weer geopend waren voor een nieuw school/academisch jaar zal deze lockdown dus veel commotie veroorzaken.

Eeuwige, wij bidden voor allen die in Israël en in bezet Palestijns gebied verantwoordelijk zijn, nu zij beslissingen moeten nemen voor het gehele land hoe dit corona virus te handelen. Wij bidden voor de families die hun werk vanuit huis proberen te doen en aandacht te besteden aan de educatie van hun kinderen. Wij vragen U de medewerkers in de zorg die zich bezighouden met die mensen die ernstig besmet zijn door het virus. Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Een Israëlisch gerechtshof heeft de sloop afgekondigd van de Qaqaa Bin Amr Moskee in Silvan, Oost Jeruzalem. De Israëlische autoriteiten hebben geclaimd dat voor de bouw van de moskee die in 2012 gebouwd is geen bouw vergunning is afgegeven. Zulke vergunningen worden zelden door de Israëlische autoriteiten verleend aan de Palestijnen. De laatste zes maanden is met name Silvan het doelwit om Palestijns bezit te slopen, zelfs gedurende de lockdown als gevolg van de pandemie. Ongeveer 65 Palestijnse woningen/bezittingen in het bezet Palestijns gebied worden iedere maand met de grond gelijk gemaakt. Daardoor zijn vele families dakloos geworden.
Eeuwige, het is bijna niet mogelijk je voor te stellen hoe het is als je huis tijdens deze pandemie voor je ogen met de grond gelijk wordt gemaakt. Wij bidden dat deze wrede manier van huizen sloop door de Israëlische autoriteiten, zal ophouden. Wij blijven ook bidden voor deze regering van Israël voor een ommekeer in hun manier van denken en doen en echt ophouden Palestijnen uit hun huizen, uit hun panden waar zij zaken doen en hun plekken waar zij samenkomen om te bidden en God eer te brengen, te zetten. Dat hun hart mag spreken. Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Op donderdag 17 september hebben Israëlische autoriteiten de eenvoudige schuilplaatsen van het Palestijnse bedoeïenen dorp Al Arqeeb in de Naqab woestijn nabij Beersheba vernietigd. Dit is de 178 e keer dat het dorp met de grond gelijk is gemaakt. De laatste keer was 27 augustus. Het gebeurt steeds weer opnieuw als de 20 families die daar wonen in het dorp hun tenten weer aan het opbouwen zijn. Zij hebben een grote affiniteit met dit land en willen niet door de regering verkast worden naar elders. De 51 Palestijnse bedoeïenen dorpen in de Naqab worden niet erkend door de Israëlische autoriteiten. De dorpelingen hebben de Israëlische nationaliteit en betalen belastingen, zoals alle andere Israëliers, maar zij hebben niet dezelfde rechten en hebben geen water en aansluiting op het net.
‘’Spreek voor hen die weerloos zijn,
Bescherm het recht van de vertrapten.
Spreek, oordeel rechtvaardig,
geef de armen en behoeftigen hun recht.’’ Spreuken 31 8 – 9
Eeuwige, wij bidden voor de Palestijnse Bedoeïenen dorpelingen die keer op keer hun huizen vernietigd zien worden door de Israëlische autoriteiten. Wij vragen dat velen in Palestina, Israël en over de gehele wereld zich uitspreken voor de rechten van deze hulp behoevende mensen. Dat zij ongestoord in hun land mogen leven, vrij van alle turbulentie en ongerechtigheden die zij ervaren. Heer, onze God wij bidden U verhoor ons.
In 1982 van 16 tot 18 september vond een afschuwelijke moord partij plaats in de wijk Sabra, annex het Shatila vluchtelingen kamp in Beiroet. Dagen lang bombardeerde het israëlische leger het gebied en keek toe hoe de Libanese Phalange militie vreselijke dodelijk gevechten uitvoerde.  Een commissie van de UN kwam tot de conclusie dat Israël behorend tot de bezette macht verantwoordelijk was voor dit geweld. Toch bleek dat de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap zeiden dat Israël hier zonder straf onderuit zou komen.
Eeuwige, wij leggen de stad Beiroet voor uw aanschijn waar zoveel bloed heeft gevloeid en zoveel lijden is geweest. Wij brengen zowel de bevolking van Libanon voor uw aanschijn als de miljoenen Palestijnse vluchtelingen die de hoop beginnen te verliezen. Velen hebben familieleden  verloren tijdens deze moordpartijen 40 jaar geleden. Velen lijden ook aan de slechte economische toestand in Libanon. Sommigen zijn misschien terecht gekomen in de enorme explosie in de haven een aantal weken geleden, sommigen zijn als de dood voor de uitbraak van het virus COVID-19 en velen wachten op hulp van donoren.
Heer, wij bidden dat andere landen doorgaan met het verstrekken van hulp voor Libanon, zelfs nu ze al worstelen met de verzoeken van hun eigen volk. Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de landen Bolivia, Brazilië, Chili en Peru.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.