Wave of Prayer 27 augustus 2020

Ook deze week een vertaling van de gebeden die Sabeel Jeruzalem als Wave of Prayer over de wereld uitzendt.

Op dinsdag 25 augustus hoorde het Kumi Now initiatief online over kunst als vorm van verzet. Deze studie vindt plaats op de Dar al-Kalima Universiteit. De Evangelisch Lutherse Kerk in Jordanië en van het Heilige Land openden samen in 2006 de Dar al-Kalima Universiteit te Bethlehem.

Eeuwige, wij danken U voor de vooruitziende visie van de Lutherse Kerk om kunst als educatie voor jonge mensen in Bethlehem mogelijk te maken. Wij bidden dat de docenten op de universiteit doorgaan om de volgende generatie te inspireren en zo creatieve leiders in Palestina op te leiden.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Op dinsdag 18 augustus hield de energie voorziening in Gaza op. Dit vanwege het stopzetten van brandstof en andere toevoer van goederen die de enclave binnenkomen die onder de israëlische blokkade staat. De reden waarom? Gedeeltelijke stafmaatregelen vanwege aanvallen uit Gaza met brandbommen en raketten. Ziekenhuizen, kantoren en huishoudens moeten het nu doen met generatoren en zonne-energie om de energie voorziening een beetje op peil te houden.
Eeuwige, wij bidden voor de inwoners van Gaza nu zij proberen onder deze vreselijke blokkade het hoofd boven water te houden. Wij vragen U dat de Israëlische autoriteiten mededogen tonen juist tijdens deze pandemie. Dat zij de energie voorziening weer op normale wijze op gang brengen, voordat er een echte humanitaire crisis uitbreekt.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Na een vijfmaanden lange sluiting die volgde op de uitbraak van Covid-19,  gaan de scholen in Palestina in september weer open. Marwan Awartani, de Palestijnse minister van onderwijs zei ondermeer dat alle leerlingen/studenten de sociale afstand tot elkaar moeten respecteren en de protocollen in acht nemen.
Eeuwige, wij bidden voor de leerkrachten en leerlingen in Palestina maar ook voor hen die andere landen onderwijs geven en ook weer naar school gaan na maanden van de lockdown. Wij vragen U dat zij hun studies met vertrouwen en enthousiasme hernemen. Wij bidden ook voor de ouders die bezorgd zijn voor de gezondheid en veiligheid van hun kinderen.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Sheikh Raed Salah, de leider van de noordelijke groep van de Islamitische beweging in Israël is overgebracht van de Al Jalama gevangenis naar eenzame opsluiting in een cel in Ashkelon. Sheikh Salah gaf zich over aan de Israëlische autoriteiten om zijn gevangenis straf van 28 maanden af te ronden na klachten over het in gang zetten van ophitsingen tegen het Israëlisch bewind. Zijn zaak ging over de kritiek op de israëlische autoriteiten voor het plaatsen van metalen detectoren op de compound van de Asqsa moskee in Jeruzalem.
Eeuwige, lieve God, wij bidden voor Sheikh Salah en andere Palestijnen die de moed hebben om hardop te durven spreken over de onwettige acties van de Israëlische autoriteiten, zelfs als dat gebeurt ten koste van hun vrijheid.
‘Hier moeten jullie je aan houden: Spreek de waarheid naar elkaar, bewaar de vrede door eerlijk en rechtvaardig recht te spreken; wees er niet op uit de ander kwaad te doen en laat je niet verleiden tot meineed, want daar heb ik een afkeer van – spreekt de HEER.’
(Zacharia 8,16)
Wij bidden dat de Israëlische autoriteiten zullen luisteren naar de bewoners van het land en niet iemand aanhouden, berechten en gevangen nemen als hij/zij zich uitspreekt over legitieme grieven/onwettigheden hen aangedaan.
Heer onze God, wij bidden U verhoor ons.
Mahmoud Nawajaa, de Palestijnse coördinator van de BDS beweging werd op maandag 17 augustus vrijgelaten nadat hij was gearresteerd in zijn woning in Ramallah op 30 juli j.l. . Hij werd beschuldigd lid te zijn van een illegale partij waaraan hij zijn diensten verleende.
Eeuwige, wij danken U voor de vrijlating van Mahmoud Nawajaa. Wij bidden voor de Palestijnen die op geweldloze wijze steeds op zoek zijn om in opstand te komen, zich te verzetten tegen de bezetting en ook voor al die mensen over de gehele wereld die Palestijnen ondersteunen die onder apartheid leven in Israël.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Op woensdag 19 augustus ging er in Palestina een video online. Op de video was te zien hoe Israëlische soldaten jonge Palestijnse arbeiders sloegen en mishandelden toen zij op weg waren naar hun werk in Israël. Montaser Al-Fakhoury, 21 jaar oud, sprak hierover met een journalist van de Palestijnse Nieuws uitzending Netwerk. Hij vertelde hem over de soldaten die hem en andere arbeiders hadden geslagen en geld en sigaretten hadden gestolen.
Eeuwige, wij bidden dat de onheuse en onwaardige mishandelingen die arbeiders en vele anderen dagelijks ondergaan als zij door de checkpoints gaan, ophouden! Wij vragen U dat de Israëlische autoriteiten aan hun soldaten te kennen geen dat deze manier van omgaan met mensen inhumaan is, niet kan en dus verboden is.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Sabeel-Kairos in de UK houden op zaterdag 19 september van 10.00 uur- 12.00 uur een online conferentie. De AMG voor leden zal daarna van 12.15 – 13.00 uur plaatsvinden. De sprekers zijn:
Rev. Dr. Munther Isaac van Kairos-Palestina en Omar Haramy van Sabeel Jeruzalem.
Het thema van de dag is: ‘Je kunt niet God dienen en de bezetting’ en ‘Antisemitisme, Israël en Palestina.’ De viering vooraf aan de conferentie wordt geleid door de Amos Trust Founder Garth Hewitt.
Je kunt je via de Sabeel website registreren.
Eeuwige, wij zijn dankbaar dat Kairos/Sabeel nog steeds in staat is een conferentie te organiseren in deze tijden van de pandemie, ook al is het op deze wat afstandelijke manier. Wij bidden dat vele mensen in de wereld naar de toespraken zullen luisteren en meedoen aan de vraag en antwoord sessies.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de landen Kaap Verdië,  Gambia, Guinea, Guinee bissau en Senegal.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.