Wave of Prayer 29 augustus 2019

Wekelijks is er een viering op het kantoor van de oecumenische Palestijnse beweging Sabeel. De gebeden die dan worden uitgesproken gaan de wereld rond. Ook deze week publiceren wij in verbondenheid met Palestijnse christenen en het Palestijnse volk waar zij onopgeefbaar mee zijn verbonden de Nederlandse vertaling.

Gedurende de 71e Mars tot Terugkeer zijn er 149 burgers gewond geraakt. Dit alles als gevolg van buitensporig geweld van de Israëlische troepen langs de oostelijke Gaza grens. Hierbij waren 66 kinderen betrokken en ook 7 gehandicapten. Dit was een van de ergste aanvallen tot nu toe. Het loopt daar ter plekke geheel uit de hand, met name nu er met scherp en van alles wordt geschoten. Het aantal mensen dat protesteerde was groter dan ooit, ondanks de waarschuwingen van de organisatoren vreedzaam te demonsteren en weg te blijven bij  open gebieden, waar iedereen meer kwetsbaar zou zijn.
Eeuwige, Heer van het lijden wij bidden om toezegging/commitment tot het je houden aan mensenrechten verdragen en dit van beide kanten, om zo mensen levens te beschermen. Wij vragen om een effectieve internationale interventie om recht te verschaffen. Wij bidden om humanitaire hulp en materiaal voor herstel van gebouwen voor alles wat in Gaza verwoest is. Wij bidden om vrede en gerechtigheid in onze huizen en in onze straten. Ontferm U over al deze jonge mensen met de mantel der liefde. Laat ze horen: ‘Kom tot mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.’ Mattheüs 11,28
Heer onze God, wij bidden U verhoor ons.
Deze week focust Kumi Now op de Universiteit van kunst en cultuur in Bethlehem. Zij biedt trainingen aan in visuele kunsten, toneel en theater. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan Palestijnse cultuur door de jaren heen, vormgeving/het leren ontwerpen en studies die met toerisme te maken hebben. Te moeten wonen in een stad die gedomineerd wordt door de MUUR, checkpoints en omgeven door illegale nederzettingen, is juist de universiteit een baken van licht en creativiteit voor jonge Palestijnen. De universiteit is opgericht door de Lutherse kerk en de deuren zijn open en toegankelijk voor christenen en moslims.
Eeuwige, wij danken U voor het werk van de Dar al Kalima universiteit in Bethlehem die tot doel heeft de zielen van jonge Palestijnen die proberen te overleven in bezet land, te voeden. Wij bidden dat velen van hen de creatieve leiders mogen worden van hun gemeenschappen in de jaren die komen gaan.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
De Wereld dag van de Menselijkheid is op maandag 19 augustus in de stad Gaza gevierd. Jamie McGoldrick, de mede coördinator van deze organisatie sprak de waardering uit voor vrouwelijke werkers zoals Hanaa Rajesh Al Farajeen. Hanaa werkt als manager bij een kleuter opvang in een bedoeïen gemeenschap in Hebron. Zij heeft zeer hard gewerkt om vrouwen in die gemeenschap toegang te geven tot educatieve, economische en gezondheids ondersteuning. Dit alles is mogelijk geworden door het comité van Bedoeïen vrouwen die ondersteuning bieden.
Eeuwige, ‘Vader van hen die zonder vader moeten leven en beschermer van weduwen’, wij vragen om het werk van hen die zich inzetten voor de wezen, de weduwen en anderen die in nood verkeren, te zegenen. Wij danken U voor de duizenden vrouwelijke hulp verleners die zich bekommeren om de armen, om hen die echt in nood verkeren en om hen die helemaal niets bezitten.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Avner Gvaryahu, uitvoerend directeur van de Israëlische vredesbeweging ‘Breaking the Silence’werd verondersteld dat hij aan twee vrouwelijke congresleden van de Verenigde Staten, Rashida Tlaib en Iihan Omar een rondleiding zou geven in Hebron. Tegelijkertijd waren ze ook nog een visite op de Westelijke Jordaanoever aan het plannen. In een MSNBS interview op 16 augustus sprak de voormalige  Israëlische paramilitair over de rondleidingen die hij ooit gaf om te laten zien hoe het gebied van de grote markt van Hebron gevrijwaard was van Palestijnse families om nu de grote illegale Israëlische nederzetting die zich daar heeft uitgebreid, te beschermen.
Eeuwige, wij zijn dankbaar voor de Israëliers die van hun land houden maar tegelijkertijd de moed hebben om zich tegen de militaire bezetting te keren dat zoveel ellende veroorzaakt voor miljoenen Palestijnen. Wij vragen dat deze vorm van illegale bezetting aan de wereld wordt getoond en dat het ontmanteld wordt dat uiteindelijk zal leiden tot vrede.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Op zondag 18 augustus maakte de Israëlische politie een einde aan het voetbal toernooi dat door bijna 200 Palestijnse families die op de Westbank wonen, was georganiseerd. De politie had deze opdracht te verstaan gekregen van de minister van veiligheid Gilad Erdan. die weer geclaimd had dat dit evenement gesponsord was door de Palestijnse Autoriteit. Deze claim werd afgewezen door de organisatie die dit toernooi had georganiseerd.
Eeuwige, wij bidden voor de Palestijnen die in Oost Jeruzalem wonen. Bij alles wat zij ondernemen worden ze ontmoedigd en ondervinden vijandschap. Wij bidden dat zij het uithouden bij alle pogingen die zij doen om de gemeenschappen waartoe zij behoren te behouden en elkaar steeds weer te blijven ondersteunen.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.
Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de landen Kaap Verdië, Gambia, Guinea, Guinee-Bissau en Senegal.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.