Wave of Prayer 31 mei 2018

Hieronder leest u de vertaling van de Wave of Prayer, de gebeden die tijdens de wekelijkse viering op het kantoor van Sabeel in Oost-Jeruzalem zijn uitgesproken.

Gedurende de negende achtereenvolgende week van de grote mars tot terugkeer zijn meer dan 100 Palestijnen gewond geraakt, waaronder zeven kinderen. Zij werden aan de Gaza grens getroffen door Israëlische ‘snipers’. Er is een groot gebrek aan medicamenten voor de verzorging van de gewonden in Gaza. Dit alles als gevolg van de 10 jaren durende blokkade door de Israëliërs.

Eeuwige, wij blijven bidden voor de veiligheid van de Palestijnen die protesteren en vragen om hun blijven vasthouden aan geweldloosheid. Lieve God, wij bidden voor allen die gewond zijn geraakt tijdens de protesten. Dat zij snel mogen opknappen en dat de families die verdriet hebben vanwege hun geliefden, troost mogen vinden.

Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

De Knesset heeft een nieuwe wet voorgesteld dat het filmen of het fotograferen van een Israëlische soldaat tijdens zijn actieve dienst werkzaamheden een criminele daad is. Dit wetsvoorstel wordt gesteund door de minister van de rechter vleugel, Avigdor Lieberman. Als deze wet wordt aangenomen dan zou het een gevangenisstraf van 5 jaar betekenen voor diegenen die deze overtreding maken. De Palestijnse journalisten beschouwen deze ‘nieuwe’ wet in wording als een poging van de Israëlische regering om straf te voorkomen en onder het internationale recht uit te komen.

Eeuwige, wij bidden voor de veiligheid van alle mensen die hun leven riskeren vanwege het documenteren van het geweld tegen de mensenrechten, gepleegd door hen die macht hebben. Wij bidden dat de journalisten instaat zullen blijven de waarheid te rapporteren van alles wat zij zien dat onmenselijk is in de bezette gebieden.

Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

Afgelopen vrijdag werd een petitie, opgetekend en aangereikt door zes mensen rechten groepen, door het Israëlische hoge Gerechtshof verworpen. Hierbij ging het om het feit dat het toestaan aan soldaten het vuur te openen op ongewapende burgers, onwettig is.

Eeuwige, wij blijven hopen op uw barmhartigheid en gerechtigheid nu Israël zich beroept op het gebruik van geweld tegen Palestijnen die ongewapend zijn.  Wij bidden om bescherming voor hen die hun recht om te protesteren tegen de bezetting, ter hand nemen.

Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons. 

Afgelopen donderdag heeft de minister van defensie in een statement gezegd dat hij plannen aan het maken is voor de goedkeuring van het bouwen van 2.500 huizen voor kolonisten op de bezette Westelijke Jordaan oever.

Eeuwige, de Israëlische regering gaat maar door huizen van Palestijnen af te breken en hun oogsten te vernietigen. Dit alles om op hun land illegale nederzettingen te bouwen. Wij bidden dat de Internationale Gemeenschap aan de gang gaat stappen te ondernemen, vanwege het spotten en niet in acht nemen van het Internationale Recht. Wij vragen dat er binnenkort toch een proces tegen hen wordt afgedwongen vanwege pogingen de West Bank te koloniseren.

Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

Afgelopen zondag, 20 mei, kregen inwoners van het dorp al-Aqaba de orders om hun huizen binnen een periode van 60 dagen te verlaten. Deze zouden worden vernietigd omdat zij waren gebouwd zonder vergunning van de Israëlische overheid. Tijdens het weekend  hebben kolonisten met elektrische zagen 1700 wijnplanten vernietigd. De kolonisten spoten ook bedreigingen op de muren van de wijngaard.

Eeuwige, Palestijnen blijven slachtoffer van de politiek van het Israëlische leger en politici. Wij bidden om de veiligheid van de Palestijnse dorpen en voor hernieuwde kracht van de Palestijnse boeren die hun wijngaarden hebben verloren juist in de maanden voordat de druivenoogst plaatsvindt. Toon uw erbarmen voor het Palestijnse volk nu zij vermoeid en moedeloos raken.

Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

Drie kleuters zijn in de stad Bethany, ten oosten van Jeruzalem dood gevonden. Onderzoek door de politie heeft opgeleverd dat de drie kinderen, twee zusjes en een vriendje, zichzelf in een leegstaande auto hadden opgesloten en gestorven zijn vanwege verstikking. Er heerst op dit moment een hitte golf.

Eeuwige, wij bidden voor de families van Youssef, Raneen en Rahaf nu zij rouwen om de dood van hun geliefde kinderen. Wij vragen U om troost in hun groot verdriet.

Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons. 

Woensdag stierf een Palestijnse tiener aan de verwondingen die hij had opgelopen tijdens de protesten in Ramallah. Ai Abu Khalil was pas 15 jaar oud toen hij door een Israëlische soldaat vorige week in de buik werd getroffen.

Eeuwige, er wordt voortdurend geschoten op Palestijnse kinderen en Palestijnse tieners. Wij bidden om uw Geest om de familie van Adi te troosten nu zijn rouwen om het verlies van hun zoon. Wij vragen dat de soldaten die schieten op kinderen en teenagers ter verantwoording worden geroepen  om hun daden.

Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de landen Angola en Mozambique.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.