Wave of Prayer 6 juni 2019

Ook deze week stuurt Sabeel gebeden de wereld rond als Wave of Prayer. Een bron van informatie en solidariteit met zusters en broeders in het (on)heilige land.

De protesten aan de Gaza Israë’l grens ten behoeve van de ‘Grote Mars tot Terugkeer’ en ‘de Bezetting Stoppen’gingen gewoon door op vrijdag 31 mei. Het viel samen met de Internationale Quds dag, een jaarlijks terugkerend evenement op de laatste vrijdag van de Ramadan. Tenminste zeven Palestijnen raakten gewond, waaronder een kind. Zoals altijd schoot het Israëlische leger met scherp.

Eeuwige, wij bidden voor diegenen die gewond zijn geraakt tijdens de protesten. Wij bidden voor de inwoners van Gaza nu zij doorgaan met protesteren vanwege hun recht tot terugkeer naar hun thuisland. Wij vragen U dat er een einde komt aan de nu al 12 jaar durende blokkade van Gaza. Deze situatie maakt het leven van de Gazanen ondragelijk.
Heer onze God, wij bidden U verhoor ons.

Deze week onderzoekt het Kumi Now initiatief het werk van het Palestijns Museum voor biologie en het Instituut voor biodiversiteit en duurzaamheid, gelegen in Bethlehem. Deze organisaties zijn in 2014 opgericht en voeren projecten uit die te maken hebben met de natuurlijke omgeving in Palestina.

Eeuwige,  wij bidden voor de mensen die werk verrichten voor het Palestijns Museum voor biologie en het instituut voor biodiversiteit en duurzaamheid. Wij danken U voor het werk dat zij doen vooral gericht op de zorg voor het land en al wat daarop leeft en groeit. Wij vragen U dat door hun inspanningen zij methoden vinden om bronnen op een meer duurzame wijze te gebruiken.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

Deze week vieren onze Moslim broeders en zusters in Palestina en Israël en over de gehele wereld het Eid al-Fitr, een feest dat het einde van de Ramandan aankondigt.

Eeuwige, wij bidden dat dit een speciaal gebeuren mag zijn voor allen die dit feest vieren en dat het een gelegenheid is om broederschap en  zusterschap met familie en vrienden te verstevigen, zonder enig voorbehoud.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

Op zondag organiseerde Sabeel een uitstap naar de bezette Golan hoogte voor een groep vrouwen die solidair zijn met elkaar. De groep hield een viering met een kleine christelijke gemeenschap in de Golan, en zagen ter plekke hoe de realiteit daar is van alledag. Zij sloten vriendschap met de gemeenschap aldaar.

Eeuwige, wij danken U voor het optimisme, de energie, en het enthousiasme van vele vrouwen die meedoen aan de programma van Sabeel. Wij bidden voor de mensen die in Syrisch bezet gebied in de Golan wonen, een gemeenschap die moesten verhuizen van de Israëlische autoriteit. Wij denken ook aan een andere gemeenschap aldaar die leeft onder Israëlische bezetting.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

Het Israëlische parlement, de Knesset heeft zich woensdag 29 mei na stemming ontbonden, nadat Benjamin Netanyahu het niet gelukt is een meerderheids coalitie te formeren. Dit betekent dat er opnieuw landelijk gestemd moet worden. Dit gebeurt op 17 september, twee weken voordat Netanyahu voor het gerechtshof moet verschijnen vanwege corruptie schandalen.

Eeuwige, wij bidden dat diegenen die worden gekozen om lid te worden van de Knesset alle inwoners van Israël zullen representeren en dat zij hun werk naar eer en geweten zullen verrichten.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

Op zondag 2 juni waren er feesten rondom de jaarlijkse Jeruzalem dag om de bezetting van Oost Jeruzalem tijden zesdaagse oorlog in 1967 te gedenken. De vieringen waren toen ter tijd gekenmerkt door extreme rechts georiënteerde jongeren groepen die via de Damascus Gate de Oude Stad binnen marcheerden, leuzen riepen gericht tegen het Christendom en de Islam, terwijl zij hardop riepen dat Jeruzalem de onverdeelde hoofdstad van Israël moest worden. Er waren ook conflicten bij de al-Aqsa moskee toen Israëlische joden de compound binnen gingen om te bidden, iets dat normaal gesproken verboden is en met name tijdens de laatste dagen van de Ramadan.

Eeuwige, wij bidden dat de Israëlische autoriteiten zich zullen realiseren dat er geen vrede en gerechtigheid kan zijn zonder erkenning van het Internationale Recht. Wij vragen U dat mensen van alle religies in vrede bijeen mogen komen en bidden in de voor hen bestemde heilige plaatsen zonder dreiging of geweld.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

Een baby, met de naam Shahd was de enige overlevende van een drieling geboren in januari 2019 in het Manasseh ziekenhuis in Oost Jeruzalem. Haar moeder moest naar de begrafenis van haar twee andere kindjes in Gaza waar zij woonde. Zij mocht daarna zes maanden lang niet meer terug naar het ziekenhuis om voor het kindje te zorgen. Zo zijn de regels van uitgifte van vergunningen bij de Israëlische regering! Eindelijk kon ze op dinsdag 28 mei haar kind in de armen nemen.

Eeuwige, wij bidden voor de Palestijnse kinderen die in het ziekenhuis alleen gelaten worden als zij een ernstige behandeling moeten ondergaan, terwijl de ouders maar wachten op een vergunning om bij hen te zijn. Wij vragen U dat deze inhumane manier van politiek bedrijven eindigt en het families wordt toegestaan hun kinderen bij te staan in het ziekenhuis.
Heer, onze God, wij bidden U verhoor ons.

Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de landen Lesotho, Namibië, Zuid Afrika en Swaziland.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.