Wave of prayers

 

 

Na meer dan 20 jaar van legale maatregelen heeft Israëls hoge Gerechtshof beslist dat op woensdag 4 mei het gebied van Masafer Yatta dat de heuvels van Zuid-Hebron een gesloten militaire zone zal worden. Dit betekent dat het Israëlische leger 1200 Palestijnen die daar wonen kan dwingen ergens anders heen te gaan en daarna hun land in bezit nemen.

Gebed

Eeuwige, barmhartige God wij roepen met klem tot U dat steeds meer Palestijnen worden verdreven van hun huizen en hun land, nu de Israëlische autoriteiten hun rechtssysteem gebruiken om internationaal humanitair recht te overschreeuwen.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed

 

B’Tselem, het Israëlische Informatie Centrum voor Mensenrechten in de bezette gebieden, heeft gekeken naar de omstandigheden waaronder er op 15 maart van dit jaar door de grenspolitie is geschoten op Nader Rayan in Nablus en waarbij hij is overleden. Wat blijkt uit het onderzoek dat Nader en zijn vriend die op een scooter zaten, achter de politie voertuigen reden. Toen de scooter het begaf vlogen ze naar beneden op een zijpad van de vallei. Toen zij begonnen te lopen, schoot de politie Nader in de rug. De politiemensen stapten uit hun wagens, zagen de gewonde Nader liggen en schoten herhaaldelijk op hem en werd hij dodelijk getroffen.

Gebed

Eeuwige, wij bidden voor de familie van Nader nu zij rouwen om zijn gewelddadige dood.

Wij vragen U dat het Israëlische leger ophoudt zo maar het vuur te openen, hetgeen tegen het Internationaal Recht indruist en honderden levens kost van Palestijnen in de bezette gebieden.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed.

 

Op donderdag 5 mei vielen meer dan zes honderd Israëlische kolonisten onder politie bewaking de Al Aqsa compound binnen, na de tien dagen rust vóór het einde van de Ramadan. Vijftig  Palestijnen werden gearresteerd en 16 mensen raakten door dit geweld op de compound gewond. Steeds zijn er meer spanningen na aanvallen binnen Israël gepleegd. Ook politie razzia’s vinden plaats in bezet Oost-Jeruzalem en de West Bank.

Gebed

Eeuwige, wij bidden voor kalmte nu het geweld in Jeruzalem en de bezette Palestijnse gebieden weer toeneemt. Wij vragen U dat de Israëlische autoriteiten hun verantwoordelijkheid nemen om de spanningen te dempen en niet steeds de situatie ter plaatse aan te wakkeren. Zeker rondom de Al Aqsa moskee.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed

 

Sabeel Jeruzalem hield een oecumenische bijeenkomst voor meer dan 50 voorgangers op maandag 9 mei. Zij werden ook uitgenodigd Father Raji Khoury te bezoeken. Hij is een Grieks Orthodoxe priester, meer dan 90 jaar oud met een slechte medische conditie, waardoor hij de bijeenkomsten van Sabeel niet kan bezoeken.

Gebed 

Eeuwige, wij danken U voor de aanmoediging en ondersteuning van Sabeel Jeruzalem. Daardoor kunnen de lokale voorgangers steeds opnieuw meemaken en ervaren hoe om te gaan met uitdagingen en vervolgingen.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed

 

Acht Republikeinse en Democratische congresleden schreven eind april een brief aan de US secretaris Anthony Blinken. Daarin gaven zij te kennen ernstig bekommerd te zijn over de op dit moment toenemende aanvallen van de Israëliërs op de Christen gemeenschappen in Jeruzalem. De mensen die de wet handhaven lieten weten dat de vrijheid van godsdienst over de grenzen heen een belangrijk element is en blijft van de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten.

Gebed

Eeuwige, wij bidden dat de regering van de Verenigde Staten luistert naar de zorgen van de congresleden over wat er allemaal gebeurt in de christelijke gemeenschappen in Israël. Wij vragen dat het departement dat zich hiermee bezighoudt, samen met Israëlische regering hieraan werken en de vrijheid van godsdienst en samenkomsten van alle religies om te vieren worden gerespecteerd.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed

 

Zondag 15 mei is de dag dat Palestijnen de Nakba gedenken en dat zij in 1948 gedwongen werden hun huizen te verlaten.

Gebed

Eeuwige, wij zijn nog steeds verdrietig als wij ons er vandaag rekenschap van geven hoeveel Palestijnen hun land en gemeenschappen moesten verlaten, steeds gedwongen door de onderdrukkende politiek van de Israëlische bezetter.

Eeuwige, in uw genade….. hoor ons gebed

 

Ds. Kanunnik  Richard ‘Dick’ Toll krijgt de Cotton Fite Award van het Palestijns-Israëlisch Netwerk van de Episcopale kerk in de Verenigde Staten.

Sinds de ontmoeting met Naim Ateek begin jaren 1960 heeft Dick zich ingezet voor de Palestijnse mensenrechten.  Hij was directeur van FOSNA en hielp mee 35 regionale conferenties over Palestina te organiseren.

Gebed

Eeuwige, wij danken U voor de jaren van toegewijde dienst van Palestijnse advocacy door Dick Toll gedaan en vormgegeven. Wij verheugen ons dat hij deze prijs heeft gewonnen vanwege zijn voortdurende aandacht in inzet voor gerechtigheid en vrede.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed 

 

De Taizé communiteit heeft samen met het Oecumenisch Instituut van Tantur en de kerken van het Heilige Land meer dan 300 jonge christenen uit Europa en andere landen verwelkomd. Zij kwamen naar het Heilige Land voor gebed en om samen te vieren. Zij kwamen ook samen om na te denken, te reflecteren over het thema: Samen op weg gaan naar de bronnen van Hoop!

Gebed

Eeuwige, uw Zoon Jezus uit Nazareth, verscheen na zijn opstanding steeds opnieuw aan de leerlingen. Hierbij veranderden hun angst en wanhoop in blijdschap en levende hoop. Wij vragen U dat de Taizé bijeenkomst een genadig moment is en een aanmoediging zal zijn voor al die jonge mensen die hebben geleerd van al die uitdagende momenten in hun leven. 

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed

 

Gebed 

Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de landen India, Pakistan en Sri Lanka.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed

Dit delen: