Close

Kumi Now markeert dinsdag 9 augustus als de Internationale Dag, gewijd aan Inheemse Volken. 

Recente geschiedenis bevat veel bewijsmateriaal om de Palestijnse aanspraak op zo’n status te bevestigen. De Nakba en de gevolgen daarvan, onteigening van het land, gedwongen ballingschap, de ontkenning van de geschiedenis en cultuur zijn allemaal ervaringen die andere inheemse volken over de gehele wereld ook hebben meegemaakt.

Gebed

Eeuwige, wij bidden voor de inheemse volken in de wereld nu zij hun stem verheffen en vasthouden aan hun ware identiteit die zij tonen aan de koloniale machten.

Eeuwige, in uw genade, …..hoor ons gebed

 

Een zesjarige jongen, Hasan al-Abayat werd opgepakt en meer dan een uur vastgehouden door Israëlische soldaten in het district Bethlehem. B’Tselem rapporteert dat soldaten op zaterdag 25 juni naar zijn huis kwamen om zijn vader Musa te ondervragen, die het hoofd is van de dorpsgemeente. Eerder die dag had Musa toegezien op een vredig protest dat ging over de de wanstaltige reuk veroorzaakt door een berg afval dichtbij de nederzetting Ma’ale Amos. Familie en vrienden probeerden Hasan te redden, maar de soldaten gooiden granaten naar ze om ze weg te jagen. Het jonge kind werd uiteindelijk verlost toen de vader terugkwam van zijn werk. Hij werd vervolgens ondervraagd en vastgehouden.

Gebed

Eeuwige, het is hartverscheurend om aan Hasan te denken, zo’n kind dat geterroriseerd wordt door gewapende soldaten en gescheiden is van zijn familie. Wij bidden voor de familie al-Abayat en voor het trauma dat zij meegemaakt hebben. Wij bidden voor de inwoners van Kisan wier dagelijks bestaan wordt aangetast door deze verontreiniging die komt van de dichtstbijzijnde nederzetting.

Eeuwige, in uw genade.…..hoor ons gebed

 

In een ander rapport van B’Tselem staan getuigen verklaringen over aanvallen uitgevoerd door gewapende Israëlische soldaten op mensen die een Palestijnse uitvaart bijwonen.

Sinds de begrafenis van Shireen Abu Akleh op vrijdag 13 mei zijn er gewelddadige aanvallen geweest tijdens drie andere Palestijnse uitvaarten. De Israëlische soldaten gebruikten stokken, traangas en van allerlei voorwerpen, gericht op de Palestijnse mensen die achter de kist liepen.

Gebed  

Eeuwige, wij bidden voor alle Palestijnse families die uitvaarten van familieleden bijwonen en aanvallen hebben meegemaakt van Israëlische autoriteiten. Wij bidden voor de families en vrienden die hieronder geleden hebben bijvoorbeeld bij de uitvaart van Shire Abu Akleh, Walid a-Sharif, Ghufran Wasasnah en Nayfeh a– Tous.

Wij vragen U dat de Israëlische autoriteiten de Palestijnse mensen onder elkaar laten om in vrede te rouwen over hun geliefden.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed

 

Honderden Palestijnse advocaten hielden op donderdag 25 juli een straatprotest tegen een decreet van de de Palestijnse autoriteit. Zij veroordeelden President Abbas die regeert zonder rechtmatige afstemming met het parlement. Suhail Ashour, de nieuw gekozen President van de Palestijnse Bar Association stelde dat de rechten van Palestijnen in het geding zijn als nieuwe wetten worden opgelegd door een klein aantal mensen met wetgevende macht.

Gebed 

Eeuwige, wij bidden dat Palestijnen mogen deelnemen aan hun eigen vorm van bestuur door het houden van vrije en eerlijke presidentiële en wettige verkiezingen.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed

 

De vorige chef van het Israëlische politie departement, Moshe Saada heeft in een recent televisie uitzending aangekondigd dat hij werd aangemoedigd, een onderzoek aangaande de dood van van Ya’akub al-Qi’an te staken. Het ging om een 50 jarige Bedoeïen leraar wiskunde, die in 2017 gedurende een gedwongen afbraak van een huis, werd doodgeschoten. Het gebeurde in het dorp Umm al-Hiran in de Naqab.

Gebed

Eeuwige, wij bidden voor de familie Ya’akub die zoeken naar de werkelijke omstandigheden waaronder dit incident plaats vond. Wij vragen dat de Israëlische politie en de militaire autoriteiten stoppen, hun officieren als redmiddel immuniteit te verlenen als zij Palestijnen hebben gedood.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed

 

Op zondag 24 juli werden twee mensen gedood en zijn 12 mensen gewond geraakt door een bombardement op de Ayia Sofia kerk die werd ingewijd in de Syrische provincie Hama. De aanval op deze kerk komt twee dagen nadat bommen zeven mensen hebben gedood in de rebel-held Idlib regio.

Gebed 

Eeuwige, wij bidden voor onze broeders en zusters in Syrië en met name voor hen die de inwijding van de Ayia Sofia kerk bijwoonden, waar ze alleen maar meer bloedvergieten moesten aanzien. Wij vragen U dat er een einde komt aan het geweld in Syrië. Het is al 11 jaar geleden dat daar de oorlog uitbrak Wij bidden dat de Syriërs in staat zullen zijn hun kerkelijke gemeentes weer op te bouwen en dat zij mogen leven in vrede en veiligheid.Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed

 

Gebed

Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de Republiek van Congo, Gabon, Sao Tome en Principe.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed