Close

donderdag 18 mei 2023

Kumi Now besteedde deze week aandacht aan de doorgaande ramp (de ongoing Nakba) waar Palestijnen zo onder geleden hebben omdat ze uit hun huizen werden verdreven.

Op vrijdag 19 mei vieren  de Verenigde Naties de Werelddag voor Culturele Diversiteit. 

Gij die zich verheugt in diversiteit en creativiteit, help ons om mensen die anders zijn dan wij met vertrouwen en respect tegemoet te treden.

In deze week herdenken Palestijnen de Nakba. 75 Jaar geleden, op 15 mei, begon de  de catastrofe, toen in 1948 530 Palestijnse dorpen en steden werden verwoest en meer dan 750.000 Palestijnen werden verdreven uit hun huizen en dorpen. Een hele generatie Palestijnen werden vanaf dat moment  gedwongen als vluchtelingen leven.

God van liefde en recht, nu wij de Palestijnse Nakba herdenken breekt ons hart bij het verdriet dat na 75 jaar maar niet over gaat. Toch blijven wij standvastig, wat er ook gebeurt. Help ons moed houden en veerkrachtig te blijven en hernieuw bij de Palestijnse burgers de wil tot strategisch verzet, als deze verschrikkelijke misstanden blijven doorgaan.

Wij roepen het uit; laat de voortgaande Nakba ophouden! Wij bidden voor alle Palestijnen thuis en ver weg, met name voor de vluchtelingen die uit hun huizen verdreven werden en die blijven verlangen naar terugkeer naar hun eigen huizen. Hoelang zal dat nog duren?

Recente data van het Negev Coexistentie Forum voor Burgergelijkheid, het NCF, een Arabisch-Joods NGO die strijdt voor de rechten van Bedoeïnen, laten zien dat in de regio van Naqab  in de laatste zes jaar 15.000 gebouwen met de grond gelijk zijn gemaakt.  Dit jaar is dat getal flink omhoog gegaan. Het ILA (Israël Lands Authority) maakt bekend dat er in februari 450 verwoestingen in februari zijn genoteerd.

Spreek voor hen die weerloos zijn,

bescherm het recht van de vertrapten.

Spreek, oordeel rechtvaardig,

geef de armen en behoeftigen hun recht.

Spreuken 31, 8 en 9

Wij bidden voor de Palestijnse Bedoeïnen die keer op keer zien dat hun huizen worden afgebroken door de Israëlische autoriteiten. Wij bidden dat vele mensen in Palestina en Israël én over de gehele wereld luid en duidelijk opkomen voor de rechten van deze hulpbehoevende mensen. Dat zij ongestoord mogen leven, bevrijd van deze meedogenloze verschrikkingen. 

Op zaterdag 13 mei hebben na dagen van geweld waarbij minstens 35 mensen zijn omgekomen – waarvan de meesten Palestijnen – Israël en de Islamitische Jihad een ‘staakt het vuren’ afgekondigd.

Wij danken U voor alle mensen die zich bezig houden met onderhandelingen om het ‘staakt het vuren’ te bewerkstelligen en een einde te maken aan al het geweld.

De Israëlische regering heeft een wet in de maak die het einde zou kunnen betekenen voor de financiering van de scholen in Oost-Jeruzalem. Simcha Rothman, iemand uit de rechter vleugel, wil deze financiering beëindigen, omdat het Palestijnse curriculum dat als lesmateriaal wordt gehanteerd, zou aanzetten tot terrorisme.

Eeuwige, aan ons wordt gevraagd onze eigen identiteit te ontkennen en onze geschiedenis te vergeten opdat wij financiële hulp via fondsen kunnen ontvangen. Wij bidden voor de vastberadenheid van onze scholen die te maken hebben met een financiële crisis dat zij desondanks trouw blijven aan hun opdracht. Kwaad verleidt ons maar wij weten dat uw wil van waarheid en gerechtigheid gedaan zal worden.

Het Israëlische leger beval vier Palestijnse families in Hamsa al-Foqa, gelegen in het noorden van de Jordaan vallei, hun huizen te verlaten vanwege militaire oefeningen.  Dat meldde een lokale activist.  De bedoeling is dat alle Palestijnen die in deze streek wonen uit hun huizen te verdrijven.

Israël hoopt ooit dit gebied te annexeren en hier huizen voor kolonisten te bouwen.

Wij bidden om een einde aan het onmenselijke geweld waarmee de levens van deze Bedoeïen gemeenschap uit elkaar worden gerukt

 

 

 

Duizenden Palestijnse gevangenen hielden een eendaagse hongerstaking om de onmiddellijke vrijlating te vragen van de terminaal zieke Palestijnse gevangene Walid Daqqa en om een einde te maken aan de Israëlische politiek van eenzame opsluiting. 

Daqqa is een Palestijnse schrijver en activist.

Wij bidden voor mensen over de hele wereld die op moedige en creatieve wijze  kiezen voor verzet tegen onrecht. Wij bidden voor Palestijnse gevangenen die onder administratieve detentie leven zonder enige aanklacht of vorm van proces. Ondersteun alle hongerstakers en bescherm hen.

Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de landen Bangladesh, Bhutan, en Nepal.

Eeuwige, in uw genade…..hoor ons gebed