Aanstaande dinsdag, 22 augustus, zal Kumi Now stilstaan bij de Verklaring van Jeruzalem over het christelijk zionisme, uitgegeven op 22 augustus 2006. Deze verklaring is geschreven door verschillende Palestijnse christelijke leiders die de theologische corruptie van het christelijk zionisme en de implicaties daarvan aan de orde stellen. Binnen het christelijk zionisme wordt de Palestijnse aanwezigheid als een obstakel voor Gods plan beschouwd en geloofd in de goddelijke soevereiniteit van de Joden in het hele land Palestina. Daarmee wordt gepleit voor een exclusieve, gewelddadige en racistische theologie.
Heer Jezus Christus, geef ons de moed om elke poging tot verraad van uw heilig woord door met dat woord onderdrukking en suprematie te legitimeren, aan te vechten. We bidden dat zij die door het christelijk zionisme zijn misleid, zich bekeren en ware getuigen zullen zijn van uw liefde.
Afgelopen zondag hebben duizenden Palestijnse en Joodse Israëli’s geprotesteerd in de zogenaamde “The March of the Dead”. Het was een gezamenlijke oproep aan de Israëlische regering om het toenemende geweld onder de Palestijnse gemeenschappen in Israël, dat dit jaar tot nu toe 141 levens heeft geëist, te bestrijden. De Israëlische staat heeft systematisch fondsen die bedoeld waren om in de behoeften van de Palestijnse gemeenschappen in Israël te voorzien, verwaarloosd en opgeheven.
Wij bidden voor de families die dit jaar hun geliefden hebben verloren door geweld binnen de Palestijnse gemeenschappen in Israël. We bidden voor een einde van dit geweld en wij zijn dankbaar voor het recente gezamenlijke protest van Palestijnen en Israëli’s.
Op vrijdag 4 augustus bestormde een menigte gewapende Israëlische kolonisten Burqa ten oosten van Ramallah, waarbij ze ten minste twee auto’s in brand staken en het vuur openden op Palestijnen die daar waren. Qusai Jamal Ma’atan, 19 jaar oud, werd doodgeschoten door de gewapende kolonisten en vier andere Palestijnen raakten gewond. Dit is de zoveelste jonge Palestijn in dit jaar die wordt gedood door gewapende kolonisten.
Eeuwige God, wij treuren om de dood van een jonge Palestijn door gewapende kolonisten. Wij bidden voor de familie van Ma’atan die rouwt om hun verlies en voor het herstel van de gewonde Palestijnen.
In de afgelopen weken circuleert een petitie onder joodse academici en publieke personen onder de titel “The Elephant in the Room”. Deze petitie ondersteunt de Israëlische protestbeweging en roept haar op om gelijkheid voor Joden en Palestijnen binnen de Groene Lijn en in de bezette Palestijnse gebieden te omarmen. Bovendien eist de petitie van gekozen leiders, instellingen en regeringen over de hele wereld om de confrontatie aan te gaan met “The Elephant in the Room”, het onrecht dat Israël begaat tegen het Palestijnse volk.
Wij zijn dankbaar voor onze Joodse broeders die hun solidariteit met het Palestijnse volk tonen door middel van deze petitie. Wij bidden dat meer academici en publieke personen deze petitie steunen en het onrecht jegens Palestijnen aan de orde stellen.
Deze week zal een van onze senior Sabeel-stafleden, Sawsan Bitar, deelnemen aan een kleine commissie van Palestijnse christelijke leiders die de jaarlijkse retraite voor alle Palestijnse geestelijken uit Palestina/Israël voorbereiden. Deze retraite heeft tot doel oecumenische samenwerking voor alle christelijke kerken in het land te bevorderen.
Wij danken voor alle individuen, organisaties en initiatieven die streven naar oecumene, gerechtigheid en vrede in het Heilige Land. We bidden om wijsheid, onderscheidingsvermogen en bescherming voor iedereen die deelneemt aan deze retraite.
In deze week, op dinsdag de 15 augustus, lanceerde Sabeel het nieuwe boek van Kathleen Christison: “Justice on the Cross: Palestinian Liberation Theology, the Struggle against Israeli Oppression, and the Church”. Dit boek onderzoekt verschillende bevrijdingstheologieën en gaat daarna dieper in op de Palestijnse bevrijdingstheologie, waarbij krachtige en contextuele profetische stemmen over de hele wereld worden belicht.
Wij danken voor Kathleens boek dat getuigt van de boodschap van hoop en bevrijding die door Christus werd vervuld. Wij bidden dat de boodschap van haar boek zich over de hele wereld verspreidt en alle mensen bereikt, vooral hen die lijden onder onderdrukking.
Samen met de Wereldraad van Kerken bidden wij voor de landen Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger.
Heer in Uw genade, hoor onze gebeden.