Wave of Prayers

 

 

 

5 januari 2024 

 

Op 1 januari markeerde de Gregoriaanse kalender de komst van het nieuwe jaar. Het is gebruikelijk om het nieuwe jaar te openen met feesten, vrolijke liederen en met ‘goede voornemens’.  

Voor de Palestijnen is 2023 het dodelijkste jaar uit onze moderne geschiedenis; minstens 21.000 Palestijnen zijn gedood in Gaza, 450 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en duizenden anderen zijn gewond geraakt. Deze cijfers zullen naar verwachting iedere minuut stijgen. 2023 was een jaar van dood, ontheemding, hongersnood, ziekte en trauma. Er is weer een bloedig hoofdstuk aan de Palestijnse geschiedenis is toegevoegd.   

Opgestane Christus, u weet hoe verschrikkelijk het jaar 2023 is geweest. U hebt witte fosfor op uw huid en het immense verdriet van de armen van de aarde gevoeld. Als we het nieuwe jaar ingaan, help ons dan uit de as op te staan, want ‘De standvastige liefde van de Heer houdt nooit op, aan zijn barmhartigheden komt nooit een einde; ze zijn elke ochtend nieuw; groot is uw trouw” (Klaagliederen 3:22-23). Help ons om trouwe dienaren te zijn in het jaar 2024. 

 

Wij tellen nu  87 dagen van bloedbaden en dood. Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, Philippe Lazzarini, heeft de situatie omschreven als ‘de hel op aarde’. Er zullen waarschijnlijk nog veel meer mensen sterven die vast (komen te) zitten onder het puin, besmet raken met ziekten en door hongersnood. Gaza is nu ‘s werelds gevaarlijkste plek voor kinderen, aldus UNICEF-woordvoerder James Elder. 

God van het leven, iedere ziel die in Gaza is gedood, hebt u  de levensadem in hun neusgaten geblazen. Nu de situatie wordt beschreven als ‘de hel op aarde’, mogen wij door onze daden getuigen zijn van uw hemelse koninkrijk. Heer, rust ons uit met uw liefde om handlangers van bevrijding, gerechtigheid en vrede te zijn. Moge elke ziel die is omgekomen en elke vergoten traan getuigen van het kwaad van de onderdrukking en in ons een fel vuur gaande houden om het kwaad te overwinnen met genezende gerechtigheid. 

 

In de vroege ochtenduren van 27 december zijn minstens zes Palestijnen gedood bij een Israëlische drone-aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams. De zes slachtoffers waren naar verluidt jonge mannen tussen de 16 en 29 jaar oud. Na de aanval beweerde de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) dat het Israëlische leger ambulances blokkeerde die de gewonden probeerden te bereiken. 

God van de onderdrukten, beloof degenen die treuren en onderdrukt worden dat zij getroost en verlost zullen worden. Terwijl we rouwen om de doden en het voortdurende lijden van  de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, help ons dan de zekerheid te hebben dat uw Heilige Geest ons naar bevrijding zal leiden, van chaos naar orde, van onrecht naar gerechtigheid, en van onzichtbaarheid naar heelheid. Mogen wij uw wil op aarde uitvoeren door een einde te maken aan systemen van onderdrukking hier in Palestina en over de hele wereld. 

 

Op 24 december, kerstavond, richtten Israëlische troepen zich op het historische Deir Mimas-klooster in Libanon, een plaats van verering die dateert uit 1404 na Christus. Op 26 december werd een antitankraket afgevuurd op Israëlische soldaten die gestationeerd waren naast een kerkcomplex in Iqrit, een christelijk Palestijns dorp in het noorden van Israël. Daarbij werd een 80-jarige burger gewond, werd de kerk beschadigd en werden verschillende Israëlische militairen gewond. De antitankraketten zijn naar verluidt afgevuurd door Hezbollah.  

Heilige God, kerken en andere heiligdommen getuigen niet alleen van uw liefde, maar zijn ook dragers van de ons overstijgende geschiedenis en cultuur. We bidden voor alle mensen die gewond zijn door agressie tegen kerken, moskeeën, kloosters en andere heiligdommen. Wij bevelen ook de mensen in uw liefde die onderdak zoeken in de resterende kerken en moskeeën in Gaza. Heer, bescherm de levende en dode stenen van dit land. 

 

Op 28 december bestormden ongeveer dertig gemaskerde mannen de Armeense wijk in de oude stad van Jeruzalem. Zij gooiden stenen en andere voorwerpen naar mensen uit de Armeense gemeenschap. Helaas greep de Israëlische politie te laat in. Dit is een van de vele aanvallen in de afgelopen twee maanden. Volgens de lokale gemeenschap houden deze verband met de annulering van de overeenkomst over het verwerven van een ​​stuk grond in de Armeense buurt door Joodse investeerders. 

Machtige God, wij danken u voor de moedige mensen uit de Armeense gemeenschap en de beweging ‘Save the ArQ (Armeense wijk)’ die de Armeense aanwezigheid in Jeruzalem proberen te verdedigen en te behouden. Wij houden vast aan ons geloof dat iedereen die corrupt is door u ter verantwoording zal worden geroepen. We bidden dat de recente verklaring van de Save the ArQ-beweging over de hele wereld als trompetten zal worden gehoord. 

 

Israëlische media hebben vorige week gemeld dat Benjamin Netanyahu aandringt op uitvoering van de plannen tot  ‘vrijwillige migratie’ van de Palestijnen in Gaza naar andere landen. Netanyahu maakte deze opmerking tijdens een parlementaire zitting achter gesloten deuren voor zijn regerende wetgevers van de Likud-partij. Danny Danon van de Likud-partij zei tijdens de sessie dat er landen zijn die deze kwestie ter sprake hebben gebracht in ruil voor betalingen. 

God van Maria en Martha, we zijn getuige van onuitsprekelijk kwaad en grote angst voor wat gaat komen. De nachtmerrie van 1948 achtervolgt ons voor altijd. Heer, help ons de rechtvaardige strijd voor ons volk, voor de onderdrukten, te strijden, en zo een een waar getuigenis afleggen van onze God, een waar getuigenis van ons geboorteland. 

Samen met de Wereldraad van Kerken  bidden wij voor de regio in het Midden Oosten.

 

In uw genade……… hoor onze gebeden,

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.