Het is nu ruim een maand geleden sinds het begin van deze periode van lijden en ellende. De situatie in Gaza is onbeschrijfelijk. Het dodental blijft stijgen. Verhalen die geschreven worden of scènes vastgelegd op camera lijken uit een horrorfilm te komen. Een vreselijk verhaal is het tragische bombardement op het vluchtelingenkamp Jabalia, waarbij veel mensen om het leven kwamen. Naast de 22.000 gewonden en de ineenstorting van bijna alle diensten in Gaza, zijn er duizenden vermiste mensen, waaronder meer dan 1.200 vermiste kinderen, begraven onder het puin. Journalisten die in Gaza actief zijn, omschrijven de situatie als ‘de hel op aarde’.
Heilige God, al meer dan 75 jaar worden we getraumatiseerd door lijden. De huidige gebeurtenissen in Gaza leiden ons naar de vraag van de profeet Jeremia: ‘Waarom is mijn pijn eindeloos en is mijn wond zo pijnlijk en ongeneeslijk?’. Terwijl raketten en witte fosfor uit de lucht op Gaza neerregenen en zonder onderscheid iedereen doden, vragen wij U, O Heer, om uw medeleven en barmhartigheid te tonen aan de onderdrukten.
Sinds 7 oktober hebben Israëlische troepen hun nachtelijke aanvallen op Palestijnse huizen, dorpen en steden op de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem geïntensiveerd. Er zijn ruim 1.800 arrestaties verricht. Palestijnse gevangenen worden wreed behandeld en worden onder slechte omstandigheden vastgehouden in Israëlische gevangenissen. Bovendien blijven er nog ruim 200 Israëlische gijzelaars in gevangenschap in Gaza, sommigen zijn oud of kind.
God van de gevangenen, u zat gevangen en weet hoe dat is. Wij bidden voor hen die ten onrechte gevangen zijn gezet als methode in de oorlogsvoering, niet omdat zij criminelen zijn. Mogen zij in momenten van wanhoop uw medeleven ervaren, mogen zij in tijden van nood vervuld worden van uw vrede. Heer, wij bidden voor de veiligheid van alle ten onrechte opgesloten Palestijnse gevangenen en de Israëlische gijzelaars in Gaza. Door uw kracht bidden wij voor hun onmiddellijke vrijlating en veilige terugkeer naar huis.
Op 1 november vierden velen in de Westerse Kerk Allerheiligen ter gedachtenis aan alle heiligen en martelaren van de kerk, bekend en onbekend. De volgende dag, op Allerzielen, gedenken we alle gelovigen die deze aarde hebben verlaten. Deze dagen bieden een gelegenheid om de spirituele verbinding tussen de levenden en degenen die zijn overleden te gedenken.
God van het leven, wij komen uit een land dat doordrenkt werd en wordt van het bloed van de martelaren en heiligen, bekend en onbekend. Op dit moment zijn wij getuigen van de heiligen in Gaza, artsen, journalisten en reddingsteams die proberen levens te redden en een stem te geven aan de stemlozen. We aanschouwen ook de duizenden martelaren die door hun dood getuigen van het onrecht in deze wereld. O Heer, wij vragen: wat doen wij om hun kruisiging te stoppen? We houden vast aan ons geloof dat de dag van de opstanding van al het lijden verlost en de onderdrukten bevrijdt.
Sinds 7 oktober neemt het geweld van Israëlische militairen en kolonisten op de Westelijke Jordaanoever toe, vooral in de kwetsbare gemeenschappen in Gebied C (één van de drie delen waarin de West Bank is verdeeld: het grootste en meest vruchtbare gebied dat voor 100 % onder Israëlisch bewind staat, red.). Meer dan 132 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever zijn gedood, sommige gemeenschappen in dit gebied zijn ontheemd geraakt door toename van het geweld door kolonisten. Er zijn daar pamfletten verspreid die de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever waarschuwen voor een aanstaande Nakba. Op sociale media verschijnen video’s van Palestijnse gevangenen van de Westelijke Jordaanoever die worden gemarteld en bespot door Israëlische soldaten.
God van toevlucht, laten we, nu we overweldigd zijn door de gruwelijke situatie in Gaza, niet blind zijn voor de kwaadaardige acties die plaatsvinden op de Westelijke Jordaanoever. Wij zijn één volk dat lijdt onder dezelfde koloniale overheersing. Wij betreuren de levens die verloren zijn gegaan op de Westelijke Jordaanoever en vragen om hulp voor hen die uit hun huizen zijn verdreven, voor hen die voortdurend worden bedreigd, en voor hen die worden gemarteld en mishandeld. Wij weten dat U ‘ de rechtszaak van de behoeftigen aanhoudt, en recht doet aan de armen…’
Sinds 7 oktober roepen honderdduizenden demonstranten over de hele wereld op tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Deze stemmen komen uit kleurrijk veel verschillende gemeenschappen, die uitdrukking geven aan de mondiale bezorgdheid over al het menselijk leven in Palestina-Israël. De oproep tot een staakt-het-vuren heeft tot doel, levensreddende humanitaire hulp Gaza binnen te laten komen, de veiligheid van de Israëlische gijzelaars in Gaza te garanderen en een einde te maken aan het verlies aan burgerslachtoffers.
God van de vrede, wij danken u voor alle stemmen, petities en protesten die oproepen tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Deze stemmen getuigen van uw liefde voor alle mensen die lijden. Elke dag die verstrijkt zonder dat er een staakt-het-vuren plaatsvindt, gaan er meer onschuldige levens verloren, en wordt de mogelijkheid dat gevangenen en gijzelaars veilig worden vrijgelaten, steeds minder waarschijnlijk. Wij komen bij u, God, en wij vragen om uw tussenkomst voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.
Op 31 oktober organiseerde Sabeel een vrouwenbijbelstudie in het parochiecentrum Terra Sanctae in Beit Hanina. Deze tijd bood ruimte om samen te komen, een uitlaatklep voor het lijden en de pijn van de huidige situatie in Palestina-Israël en een kans om te worstelen met geloofsvragen. Alleen al het samenkomen voor gebed en reflectie helpt bij onderlinge steun in tijden van nood.
Opgestane Christus, wij brengen ons te binnen dat u hebt gezegd: ‘Waar twee of drie mensen in mijn naam samenkomen, ben ik in hun midden’. Wij vertrouwen er vast en zeker op dat u een van de vrouwen was uit de organisatie van deze Bijbelstudie. Wij danken u voor deze gelegenheid om samen te komen en na te denken over uw liefdevolle hart voor de schepping. Wij hopen dat deze bijeenkomsten ons geloof zullen doen groeien en standvastig zal worden als de olijfboom.
Wij sluiten ons aan bij de Wereldraad van Kerken in hun gebed voor de eilanden van Oceanië: Amerikaans-Samoa, Cookeilanden, Fiji, Frans-Polynesië (Maohi Nui), Kanaky, Kiribati, Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Niue, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, Salomonseilanden, Tonga, Tuvalu, Vanuatu.
Heer in uw genade, hoor onze gebeden.