Zondagen in de herfst: (g)een Jubeljaar in het land van de Bijbel

Dit jaar is, als het over Israël en Palestina gaat, het jaar van de getallen: 100 jaar geleden, op 2 november 1917, verscheen de Balfour Declaration, 70 jaar geleden ontstond het VN Verdelings Plan en voltrok zich voor de Palestijnen de nakba, de ramp van de verdrijving, 50 jaar duurt nu de bezetting van de staat Palestina: de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost- Jeruzalem en de Gaza Strook, 30 jaar geleden begon de eerste intifada en 10 jaar duurt de politieke verdeeldheid van het Palestijnse volk.

Daarnaast zijn er in de herfst ook de ‘jaarlijkse’ thema’s in onze kerk: Vredesweek, Israëlzondag, begin oktober, ‘zondag werelddiaconaat’ meteen daarna, met aandacht voor gerechtigheid, en de Bijbelzondag. Voor deze zondagen verschijnt landelijk allerlei liturgisch materiaal met preekschetsen.

Vanwege onze contacten met Palestijnse christenen willen we de dit jaar aandacht besteden aan de uitblijvende vrede in Israël-Palestina met het thema ‘(g)een Jubeljaar in het land van de Bijbel. Aandacht in de kerk voor Israël-Palestina’. Daarvoor ontwikkelde Kairos-Sabeel Noord-Nederland materiaal (en bijlage) voor de genoemde zondagen. Daarmee doorbreken we het leesrooster, zoals wel vaker gebeurt bij themazondagen.

Voor deze dienst kunt u denken aan de Israëlzondag, de Vredesweek, de ‘zondag van het werelddiaconaat’ of een ‘gewone’ zondag. In de liturgiesuggesties worden ook mogelijkheden voor een bijzonder collectedoel genoemd.

KAIROS SABEEL zet zich in voor rechtvaardige vrede in Palestina.