Johannesburg – Een groeiend aantal Zuid-Afrikaanse christenen wordt Israël uit gezet omdat ze kritisch zijn over de Israëlische bezetting van Palestina, terwijl een delegatie van de Zuid-Afrikaanse Raad van Kerken (SACC), die net terug is uit Israël-Palestina, de bezetting krachtig heeft bekritiseerd.
Twintig Zuid Afrikaanse christenen eruit gezet
Gedurende de afgelopen tien jaar zijn ongeveer 20 Zuid-Afrikaanse politieke activisten en vrijwilligers van verschillende religieuze organisaties geweigerd om naar Israël te gaan, lijfelijk onderzocht en gedurende uren in hechtenis gehouden, voordat ze werden uitgewezen – met weinig of geen hulp van de Zuid-Afrikaanse ambassade in Tel Aviv.
Ook Desmond Tutu
Onder degenen die werden uitgewezen waren internationaal gerenommeerde personen, waaronder aartsbisschop Desmond Tutu en Richard Goldstein, hoofd van de VN-onderzoeksmissie, die onderzoek deed naar de schending van de internationale mensenrechtenwetgeving in de Palestijnse gebieden in verband met de Gaza-oorlog (Operation Cast Lead 2008-2009). Gadija Davids, een journalist van Radio 786, die in 2010 verslag deed van de Freedom Flotilla die de Israëlische belegering van Gaza probeerde te doorbreken, belandde in een Israëlische gevangenis, werd gemolesteerd, ondervraagd en consulaire en juridische bijstand ontzegd.
EAPPI medewerkers doelwit
Meer recent werd de laatste paar maanden een groeiend aantal christelijke vrijwilligers van het Ecumenical Accompaniment Programme in Israel (EAPPI) geweigerd om Israël binnen te komen, waaronder Siphesihle Dlungwane, die onlangs in Zuid-Afrika is teruggekomen nadat zij was uitgewezen.
Raad van Kerken: ‘Dit is slechter dan onze Apartheid’
Intussen heeft de delegatie van de Zuid-Afrikaanse Raad van Kerken (SACC), die vorige week terugkeerde van een bezoek aan Israël-Palestina, een bijzonder harde verklaring uitgegeven, waarin de Israëlische bezetting wordt aangevallen en Israël wordt beschuldigd een apartheidsstaat te zijn. “Op basis van de informatie die voor ons ligt, is het duidelijk dat Israël op een manier is gestructureerd die past bij de beschrijving van een apartheidsstaat, die de Palestijnen van hun burgerschap beroofd en behandelt op een discriminerende manier”, aldus de SACC in een commentaar dat werd onderschreven door de recente nationale conferentie van de SACC. “Met onze ervaring met apartheid dat door de hele wereld werd erkend en veroordeeld als een misdrijf tegen de mensheid, beschouwen wij de behandeling van de Palestijnen door Israël als slechter dan onze apartheid”, aldus de SACC in een verklaring. “We zijn bezorgd dat de wereld die apartheid heeft veroordeeld, nu zijn ogen sluit voor de pijn en het lijden van de Palestijnen in de bezette gebieden.”
Bisschop Zipho Siwo: ‘Einde niet in zicht’
De delegatie van negen kerkleiders, geleid door de SACC-president, bisschop Zipho Siwa, bezocht Tel Aviv en Nazareth in Israël, en Hebron, Oost-Jeruzalem en Bethlehem in Palestina, dat sinds 1967 bezet is. “We hekelen het feit dat de Palestijnen nu al vijftig jaar zijn bezet, zonder een teken dat er een einde komt aan deze bezetting”, aldus de SACC. “Wij veroordelen deze illegale en onrechtvaardige bezetting van het land Palestina met klem; de schending van jullie rechten en van de menselijke waardigheid; de vernietiging van je bronnen van levensonderhoud en de sloop van je huizen en bezittingen.” De delegatie verklaarde voorts, dat het de Muur die de huizen op de Westelijke Jordaanoever doorsnijdt, de Palestijnen verdeelt en van hun eigendommen vervreemdt.
De belegering door Israël van de Gazastrook wordt ook veroordeeld, waarbij de SACC verklaart dat het kustgebied is veranderd in ‘de grootste gevangenis ter wereld’. “Omdat we apartheid ervaren hebben, willen we niet dat andere mensen, en zeker niet degenen die in het Heilige Land leven, hun menselijkheid wordt afgenomen wegens externe culturele en andere factoren,” aldus de SACC.
’Moeten we niet toe naar een niet-etnische staat voor allen?’
“We vragen ons af of het ultieme antwoord niet een enkele, niet-raciale en seculiere staat is, waar iemands ras, etniciteit en geloof niet bepalend zijn voor iemands menselijke waardigheid en voor iemands burgerschap en waar de godsdienst vrij is en culturele diversiteit wordt gewaardeerd. Dat verrijkt de samenleving”, concludeerde de SACC in zijn verklaring.
Bron: http://www.iol.co.za/news/politics/sa-christian-activists-deported-from-israel-9977183